Medicul Mihai Craiu avertizează toți părinții. Ce probleme de sănătate poate ascunde febra la copii: „Din păcate, unii vin prea târziu”

de: Rosu Ioana
06 01. 2021

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează părinții cu privire la riscurile la care își pot expune copiii în această perioadă. Din cauza unei frici cauzate de pandemia de Covid-19, multă lume preferă să găsească soluții medicale la domiciliu, în detrimentul vizitei la medic. În unele situații funcționează, dar în altele poate fi fatal.

Urgențele medicale care impun consultul medicului specialist

Febra este privită de părinți cu multă spaimă, putând fi un simptom al infecției cu noul coronavirus. În realitate, febra poate ascunde multe afecțiuni, diferite ca și nivel de risc.
De teama să nu contacteze virusul parșiv, mulți părinți aplică tratamentul cu antitermice, acest lucru putând, de fapt, să mascheze problema reală.

Din acest motiv, medicul Mihai Craiu îi sfătuiește pe toți părinții să țină o legătură strânsă cu medicul de familie, dar să nu evite deplasarea la specialist, atunci când situația o impune.

„Realitatea s-a schimbat semnificativ acum, şi nu numai în România, ci la nivel global.
Au apărut două feluri de reacţii. De precauţie extremă, când copilul este adus târziu la spital sau prea târziu, şi a doua, urgenţele de acum nu mai sunt aceleaşi cu cele de anul trecut.

În spitalele pediatrice din România, după perioada de lockdown, a scăzut foarte mult numărul de prezentări, cum era de aşteptat. Sunt, în medie, jumătate din prezentările la urgenţă”, a transmis medicul Mihai Craiu, miercuri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Ce categorie de părinți evită mai mult mersul la specialist

Potrivit medicului pediatru, părinții cei mai temători sunt aceia care au copii sensibili sau cu cormobidități. De aceea, teama de a nu contacta virusul și de a nu le agrava starea de sănătate poate să creeze o reticență în a expune micuțul în spații publice.

Întrebat dacă acest lucru are și o parte bună, de siguranță, medicul Mihai Craiu a evitat un răspuns clar, însă a expus consecințele grave apărute.

„O analiză obiectivă spune că acest fenomen are forma literei U. Din păcate, unii copii vin prea târziu, pentru că părinţilor le e frică să nu ia coronavirus din spital, iar asta se aplică mai ales în cazul copiilor ultrafragili, care au comorbidităţi”, a spus acesta.

Pe de altă parte, mai există și părinții temători de virus, chiar și în absența cormobidităților. Din cauza fricii, această categorie așteaptă o remediere a situației.

„Acei oameni cred că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, numai în momentul în care emoţional, o să începem să credem că lucrurile sunt sub control, iar acest lucru se va întâmpla când vom fi suficienţi dintre noi vaccinaţi contra COVID. Doar o mică parte a copiilor ajung la spital atunci când este necesar”,a transmis medicul pediatru, potrivit Antena3.

Mihai Craiu atrage atenția, de asemenea, asupra temperaturii din camera copilului. Acesta subliniază că românii au nesănătosul obicei de a menține o temperatură mult mai ridicată decât cea recomandată.

„Părinţii cu copii mici au tendinţa să facă foarte cald în cameră, des sunt temperaturi peste 25 de grade în camere, iar temperatura optimă este 19-20”, a declarat medicul.

Acesta le reamintește tuturor că febra poate apărea din cauze multiple, precum toxiinfecții alimentare, gripă, parazitoze sau alte probleme medicale.