Dr. Carmen Dorobăț, avertisment crunt privind riscul decesului post Covid-19: „Lăsați organismul să-și ceară drepturile”
Fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași atrage atenția asupra complicațiilor care pot apărea după faza acută a infecției cu Covid-19, în special în rândul tinerilor. Avertismentul lansat de medicul infecționist vine la scurt timp după decesul a doi adolescenți, proaspăt ieșiți din perioada de izolare. Astfel, Carmen Dorobăț face apel la prudență și respectarea măsurilor de siguranță, cât și la monitorizarea atentă a evoluțiie bolii.
La ce trebuie să fie atenți pacienții Covid-19
Medicul epidemiolog Carmen Dorobăț trage un semnal de alarmă privind simptomele care pot apărea în urma infecției cu Covid-19 sau, mai exact, după perioada acută a infecției. În urma cazurilor apărute în presă recent, s-a observat că o perioadă de carantină de 7 zile nu este întotdeauna suficientă pentru vindecarea de Covid-19, chiar dacă ești vaccinat.
Starea de sănătate se poate înrăutăți după mai multe zile, motiv pentru care, toți pacienții trebuie să fie atenți la semnalele primite de organism.
„Există complicații ale SARS CoV-2 și după faza acută și nu trebuie să le neglijăm. Având experiența de la gripă, pot spune că și după COVID pot apărea evoluții nefavorabile, predominant la nivelul plămânilor și inimii, chiar dacă forma este ușoară sau medie,” a declarat medicul primar infecționist de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Ce trebuie să faci pentru a te reface după infecția cu Covid-19
Medicul din Iași revine cu o atenționare clară privind granița subțire dintre ieșirea din carantină și apariția simptomelor după această perioadă. Astfel, chiar dacă perioada de carantină s-a micșorat, infecția poate afecta în continuare organismul, moment în care pacientul trebuie să ia măsuri rapide.
Cu privire la starea pacienților recent vindecați de Covid-19, aceasta variază de la persoană la persoană. Medicul Carmen Dorobăț face apel la toți românii să-și aloce timpul necesar pentru recuperare, fără a intra în panică sau să forțeze vindecarea rapidă. Mai mult, la nevoie, pacienții post Covid-19 pot consuma un supliment de vitamine, dacă organismul le solicită acest lucru.
„Controlul este absolut necesar, evaluarea la anumite perioade de timp, mai ales acum, de când perioada de carantina s-a micșorat. Evaluarea imagistică pulmonară la 30 de zile, dar și alte analize, pot ajuta pentru a descoperi o complicație din timp.
Lăsați organismul să-și ceară drepturile, dacă nu avem aceeași capacitatea de muncă ca înainte de boală, trebuie să respectăm acest lucru, nu trebuie să ne forțăm, trebuie să o luăm treptat, eventual să ne ajutăm de medicamente precum vitaminele.
De asemenea, pacientul trebuie să-și anunțe medicul dacă simte că ceva este în neregulă și poate că nu vom mai avea astfel de tragedii,” a transmis Carmen Dorobăț, potrivit realitatea.net.
Doi tineri au murit la scurt timp după ieșirea din carantină
Vă reamintim că în urmă cu două zile, o elevă de 15 ani din Vaslui a murit la scurt tim după ce a ieșit din carantină. Copila s-a prezentat la medic cu o stare general extrem de slăbită, urmând a afla că saturația de oxigen de sânge era de 80%. În următoarele minute, fata a intrat în stop cardio-respirator, iar după o oră de resuscitare, medicii au fost nevoiți să declare decesul.
Un alt elev în clasa a XII-a a murit, în cursul acestei săptămâni, la o zi după ce ieșise din izolare. Prezent la școală, băiatul a făcut atac de cord, fiind solicitată de urgență Ambulanța. Din păcate, băiatul a intrat în stop cardio-respirator, fiind declarat decesul și în acest caz. Potrivit ultimelor informații, medicii l-au testat de Covid-19 în timpul resuscitării, iar rezultatul a ieșit pozitiv.