20 aug. 2021 | 07:27

Medicul erou, ars în incendiul de la Piatra Neamț, umilit de Ministerul Sănătății la revenirea în țară. Ce nu are voie să facă

Sănătate
Medicul erou, ars în incendiul de la Piatra Neamț, umilit de Ministerul Sănătății la revenirea în țară. Ce nu are voie să facă
Cătălin Denciu, umilit de statul român la întparcerea în țară

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț a marcat o țară întreagă, dat fiind faptul că zece persoane și-au pierdut viața în cumplita seară de 14 noiembrie 2020. Printre victime s-a aflat și medicul de gardă, Cătălin Denciu, care a suferit arsuri pe 85% din suprafața corpului după ce a sărit în flăcări pentru a-și salva pacienții. După nouă luni de îngrijiri medicale în Bruxelles, acesta s-a întors în România, fiind șocat de „surpriza” pregătită de Ministerul Sănătății.

Medicul Cătălin Denciu are nevoie de recuperare

Cătălin Denciu, considerat de belgieni eroul anului 2020, a revenit în România după mai multe luni de îngrijiri în Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles. Acesta se află în afara oricărui pericol, însă mai are nevoie de prceduri de recuperare în țară pentru a se putea avea o viață mai aproape de normalitate.

Trezirea lui după aproape trei săptămâni de comă artificială care i-a fost indusă a fost o adevărată minune, iar medicii din Belgia au făcut toate eforturile omenești pentru a-l salva.
Medicul Cătălin Denciu a fost privit cu mare respect și de către Ministerul Sănătății din România, el fiind omagiat inclusiv de către OMS pentru atitudine, sacrificiu și exemplul său profesional și uman.

Aparent, nimic din toate aceste lucruri nu au contat, astfel că la revenirea în țară, medicul Cătălin Denciu a aflat cu stupoare că nu are dreptul la concediu medical pe perioada recuperării sale, de acum încolo, din cauza unui vid legistlativ.

Despre aceste încercări greu de depășit a vorbit dr. Valeria Herdea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor care a cerut ajutorul românilor în această luptă cu legile.

Potrivit primelor informații, medicul Cătălin Denciu nu poate primi concediu medical în perioada recuperării sale, deoarece legislaţia în vigoare nu consideră că gestul făcut de acesta pentru a-i slava pe pacienți reprezintă un argument pentru acordarea concediului medical în toată perioada necesară recuperării.

„Nu avem prevederi legale pentru un om care a sărit în foc pentru pacienții săi”

„Istoria dureroasă a acestui om constă în neclarităţile legislative cu care avem de-a face. În primul rând, istoria medicală arată că acest om pentru noi este un model. Este o emblemă vie, un om care are familie, are copii şi care, mai presus de tot, şi-a iubit semenii. Datori suntem ca toată viaţa lui să avem grijă de el, de copiii lui, de familia lui.

Ne lovim de celebra ordonanţă, OUG 158, care priveşte concediile medicale şi de normele de aplicare. Şi am să vă spun uşor traiectoria. Am încercat să luăm legătura cu doamna ministru prin Violeta Alexandru, pentru a-i prezenta situaţia şi pentru a-i solicita sprijinul.

Pentru a se găsi un punct special pentru acest om în această „minunată” lege. Pentru că nu este prevăzută o astfel de situaţie. Un om care nu a trecut printr-un accident de muncă, ci a sărit în foc ca să îşi ajute semenii, nu poate fi ajutat pentru că nu avem prevedere legală şi nu putem face nimic.

În această situaţie, am mers pe 20 iulie, la discuţii, la negocieri cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, pentru a discuta despre normele de aplicare ale acestei ordonanţe de urgenţă.

Am explicat şi am spus frumos: hai să mai introducem încă un punct la această prevedere legală pentru că avem nevoie să îl putem ajuta. Aşa cum este dr. Denciu vor fi şi alţii pentru că sistemul medical nu a întinerit. Sistemul medical este la capătul unei birocraţii lungi, la capătul unei subfinanţări cronice de mai bine de 40-50 de ani şi astfel de situaţii vor mai fi”, a explicat medicul Valeria Herdea, în exclusivitate pentru Antena3.

 

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Capital.ro
Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate. Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi depistați mai ușor
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
POȘTA face ANUNȚUL! PENSIILE vor fi PLĂTITE. DATA exactă
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro