Medicul Andreea Moldovan, anunțul momentului. De când vor putea românii să se testeze pentru Covid-19 în farmacii

Medicul Andreea Moldovan, anunțul momentului. De când vor putea românii să se testeze pentru Covid-19 în farmacii
Când se va efectua test Covid-19 în farmacii

Veștile bune încep să apară, astfel că secretarul de stat în Ministerul Sănătății a anunțat când ar putea începe testarea pentru coronavirus în farmacii. Prin această metodă, mii de români care au simptome sau suspinciuni cu privire la infectarea cu Covid-19 vor putea să se testeze rapid, fără a aștepta mult timp în defavoarea sănătății lor.

„Cei care recoltează aceste teste trebuie să o facă corect”

Potrivit Andreei Moldovan, în această perioadă, farmaciștii sunt instruiți asupra modului corect în care trebuie să fie recoltat testul pentru a avea rezultate concludente. Din păcate, dacă modalitatea de colectare nu este una eficientă, anticorpii Anti-Sars-Cov2 nu vor fi capabili să detecteze antigenul de pe mucoasele recoltate.

„A fost o situație care mi s-a părut sugestivă, un mic focar de infecție pentru care s-a recoltat acest test antigen rapid. Am fost eu echipată cea care a recoltat aceste teste. Mi s-a spus că cei în cauză cu siguranță nu și-ar fi recoltat testul atât de corect cum am făcut-o eu, pentru că l-am colectat corect, ceea ce n-a fost cel mai plăcut lucru.

Nu neapărat până la lacrimi, dar respectând toate indicațiile și având tehnica deja dobândită, pentru că am făcut de multe ori acest lucru. Este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să o știe face și să facă așa cum trebuie”, a explicat secretarul de stat.

Cu privire la știrea din Marea Britanie care infirmează faptul că fiecare cetățean va avea dreptul la două testări pe săptămână, Andreea Moldovan a afirmat că acest lucru nu este imposibil de realizat nici în România.

Potrivit acesteia, testarea în farmacii ar putea începe „cât de curând”, urmând ca acest kituri de testare să fie transmise gratuit, iar ulterior, fiecare farmacie să-și fixeze un cost de testare „rezonabil și competitiv”.

Când vor începe testările în farmacii

Întrebată dacă într-o săptămână s-ar putea trece la testarea în farmacii, Andreea Moldivan a răspuns afirmativ, dar totodată vag prin afirmația „probabil”. Aceasta a explicat că ordinul Ministerului Sănătății se află deja pe site-ul ministerului pentru dezbaterea publică. De asemenea, trainingul farmaciștilor se desfășoară în paralel cu această dezbatere, urmând ca în cel mai scurt timp, românii să poată beneficia de testarea în farmacii.

„Ordinul este deja în transparență decizională pe site-ul ministerului. Se dorește ca testele să fie accesibile astfel încât persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecție COVID, au minime simptome, să poată să-și facă acest test într-un mod simplu, la îndemână, fără să aștepte foarte mult.

Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciștilor și cu mai multe asociații de farmacii din țară, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății”, a adăugat ea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI