Medicul Alexandru Rafila, vestea care le dă speranță românilor. Când va ajunge vaccinul anti-COVID-19 în România: „Are o eficacitate foarte bună”

de: Rosu Ioana
10 11. 2020

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit despre noul vaccin și despre modul în care acesta trebuie păstrat și administrat. Așa cum s-a mai anunțat și până acum, vaccinul are nevoie de condiții speciale de transport, păstrare și administrare, iar România face tot posibilul să le întrunească.

Vești bune despre vaccinul care ar putea salva omenirea

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul anti-COVID-19 care ar putea ajunge în România în decembrie. Potrivit specialistului, acest antidot trebuie transportat în condiții speciale și va fi administrat în două doze.

În urma studiului realizat pe 30.000 de persoane, acest vaccin demonstrează o eficacitate foarte bună, ceea ce ne oferă speranța unei imunizări rapide.

Momentan, autoritățile nu cunosc cantitatea care va sosi în România, acest lucru depinzând de contractul dintre Comisia Europeană și firma producătoare.

Alexandru Rafila, în timp ce se vaccinează

E un vaccin cu foarte bună eficacitate. A fost în studiul de test 30.000 de oameni, au fost şi placebo. Sunt date încurajatoare. E un lucru foarte bun. Eu înțeleg că există deja o cantitate de vaccin care a fost fabricată.

E un lucru foarte bun pentru că procesul de livrare a vaccinului va fi mai rapid. Rămâne de văzut care este aranjamentul Comisiei Europene, ce pre-contract au cu Pfizer”, a dezvăluit profesorul Rafila.

Acesta a mai declarat la Antena 3 în ce condiții va fi transportat, cât va putea fi ținut în țară și cum va fi administrat.

“Acest vaccin trebuie păstrat la -80 de grade, în ambalajul lui original, timp de 10 zile. În cutia cu care vine fiecare cantitate de vaccin este gheață carbonică. El este stabil în acestă cutie specială timp de maxim 10 zile.

În centrul de vaccinare mai poate fi păstrat la frigider șapte zile. În aceste șapte zile trebuie administrat vaccinul. Vaccinul se face în două doze, la distanţă de 30 de zile, ca acesta să fie eficient şi să protejeze.”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Ce eficiență are vaccinul anti-COVID-19

În urma anunțului făcut de cele două laboratoare, Pfizer şi Biontech, vaccinul are o eficiență de 90%. Acest procent a rezultat potrivit primei analize intermediare a testului lor, aflat în faza a treia, ultima înaintea unei omologări, potrivit AFP.

Nelu Tătaru a transmis în urmă cu puțin timp că toate instituțiile statului se vor implica în campania de vaccinare anti-COVID-19, inclusiv Armata și medicii de familie. Acesta a menționat faptul că România este în căutarea unei strategii potrivite pentru desfășurarea acestei campanii în siguranță.

„Vor fi implicate toate structurile statului în această strategie de vaccinare. Noi în avem în pregătire, lucrăm în fiecare zi, avem puncte focale şi avem oameni care lucrează cu Comisia Europeană, stabilim această procedură şi strategia de vaccinare”, a declarat Nelu Tătaru, miercuri, la Sibiu, în urm aunor întrebări adresate de jurnaliști.