Alexandru Rafila, apel disperat către cetățeni după creșterea îmbolnăvirilor cu COVID-19: „Dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”

de: Rosu Ioana
23 06. 2020

Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea alarmantă a numărului de noi cazuri de coronavirus, subliniind faptul că România este pe locul 3 în Uniunea Europeană din punct de vedere al „incidenței cumulative”.

Virusul nu și-a pierdut capacitatea de transmitere pe timpul verii

Prof. dr. Alexandru Rafila a declarat luni în cadrul unei emisiuni difuzată pe Atena 3 că transmiterea comunitară în România este foarte accentuată, iar numărul îngrijorător al cazurilor arată că virusul nu și-a pierdut capacitatea de transmitere.

Sursă foto:stiripesurse.ro

”Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane.

Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud, în Africa și în unele țări din Asia a dus la creșterea accelerată. De exemplu, în ultima zi am avut 200.000 de cazuri noi la nivel la nivel mondial”, a spus profesorul Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a mai menționat necesitatea respectării unor reguli simple de igienă, dar importante pentru a avea o vară liniștită în care să ne ferim de infectarea cu noul coronavirus.

Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și că epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importantă ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită. Ar trebui toți să milităm în acest sens”, a spus Rafila, potrivit antena3.ro

“Dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”

Alexandru Rafila a explicat procesul rapid de creștere a cazurilor și a procentului de infectare, un real motiv de îngrijorare pentru țara noastră. Dacă în urmă cu patru săptămâni situația era stabilă, iar numărul de îmbolnăviri era în limite normale spre bune, acum, România ocupă locul trei în UE din punct de vedere al transmiterii comunitare.

Profesorul îndeamnă cetățenii să respecte regulile de prevenție pentru a nu suporta consecințele grave ale relaxării totale.

Ar trebui să știm că am plecat, în perioada cea mai bună, acum 4 săptămâni, ajunsesem chiar la 1,5% cazuri pozitive din totalul probelor. S-a stabilizat oarecum la 3%. Acum, zilele acestea de weekend, când se testează mai puțin, nu doar în România, vedem procente de 6%. Există transmitere comunitară, iar lumea s-a relaxat foarte mult în ceea ce privește măsurile de prevenție, dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”, mai spune profesorul Alexandru Rafila.