Medicul Alexandru Rafila rupe tăcerea. Cine profită, de fapt, de pe urma persoanelor vaccinate anti-Covid-19
Medicul Alexandru Rafila a vorbit duminică seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii moderate de jurnalistul Radu Tudor, despre cele mai fierbinți curiozități ale românilor. Alături de cei doi s-au mai aflat în direct și medicul Adrian Marinescu de la Matei Balș, precum și Simine Florescu, director medical al Spitalului Victor Babeș.
Cele mai noi informații despre vaccinarea anti-Covid-19
Medicul Rafila a anunțat în cursul serii de duminică faptul că cetățenii se vor putea vaccina și de către medicii de familie. Acesta a subliniat importanța programărilor pentru vaccin, dar și respectarea acestora. În cazul persoanelor care nu se vor prezenta la rapel, medicul a explicat dezavantajele unei imunizări incomplete.
În ciuda faptului că în acest moment vaccinarea s-a făcut pentur un număr mic de persoane, în viitor se au în vedere 35.000 – 40.000 de persoane zilnic pentru ca această campanie să devină eficientă.
„Vaccinarea va fi posibilă și la medicul de familie. Acum discutăm de 1000 de persoane vaccinate zilnic. Ritmul trebuie să crească la 35.000-40.000 încât să putem să discutăm despre utilizarea completă a vaccinului.
Programarea celor care urmează să fie vaccinați este esențială, atât la prima doză cât și la a doua doză. Și este bine să îi convingem să și revină pentru a două doză, pentru că există și acest risc, al neprezentării la a două doză, iar o vaccinare incompletă oferă și o imunitate incompletă.
Nu este un vaccin clasic. Nu poate fi comparat cu vaccinurile clasice. Dar rezultatul vaccinării este similar. Determina apariția unui răspuns imun protector”, a declarat medicul, potrivt Antena3.ro.
Care este diferența între eficiența și eficacitatea vaccinului
Deși ambii termeni sunt folosiți, aceștia au semnificații diferite pe care cetățenii trebuie să le cunoască. Astfel, medicul Rafila a explicat pe înțelesul tuturor ce înseamnă fiecare în parte.
„Eficacitatea vaccinului este obținută în urmă studiului clinic. Este de 95% în cazul acestui vaccin. Iar eficientă se referă la ceea ce se întâmplă în viață reală. Și în mod evident, nefiind vorba de condiții stricte că în cazul unui studiu clinic, probabil că eficientă va fi ceva mai mică dar eu cred că eficiența va fi tot peste 90%”, a dezvăluit acesta.
O altă nedumerire a românilor cu privire la vaccinarea anti-Covid-19 este legată de persoanele care au fost deja infectat cu noul coronavirus. Medicul a fost întrebat dacă el se va vaccina, având în vedere că a trecut deja prin boală.
Potrivit celor mai recente informații, persoanele care au făcut infecția se pot vaccina și ele, având parte de o imunitate îndelungată. Mai mult, medicul confirmă faptul că și persoanele cu diabet și probeleme cardiac pot face vaccinul.
„Bineînțeles că mă voi vaccina. Cel mai probabil într-un interval de 90 de zle de la negativare. Eu am ieșit din izolare pe 21 decembrie așa că mai adunăm maxim 90 de zile.
Este un interval recomandat și de Centrul de Control al Bolilor din SUA. Sunt și foarte mulți asimptomatici care se vaccineaza, nu este niciun fel de problema. În Israel au descoperit 450 de persoane care erau infectate, după vaccinare, dar nu au fost reacții adverse, nimic special, și lucrul asta cred că trebuie să dea încredere pentru vaccinare”, a spus acesta, potrivit antena3.
Cine profită de pe urma vaccinului anti-Covid
Jurnalistul Radu Tudor a adus în discuție un subiect delicat legat de acest vaccin. Nu puțină lume consideră că acest ser se dorește a fi făcut în masă pentru a se obține profituri uriașe de către toți cei implicați în demersul campaniilor de vaccinare.
În realitate, medicul Alexandru Rafila dezminte toate aceste conspirații potrivit cărora vaccinul este realizat pentru ca alții să aibă profituri financiare de pe urma populației.
Acesta a recunoscut că nimeni nu dorește să iasă în pierdere, însă acest vaccin este produs cu scopul de a preveni boala, ceea ce este mai ieftin decât să o tratezi.
“Întotdeauna e mai profitabil să tratezi decât să previi. Vaccinurile previn bolile și scutesc persoanele de tratament.
Ideea asta că prin vaccinare se obțin mari profituri nu e chiar adevărată. Prin vaccinare se obțin anumite profituri, nu spune nimeni că trebuie să lucreze cineva în pierdere. Dar faptul că tu previi o boală în loc să tratezi, întotdeauna lucrul ăsta e mai ieftin.
Dincolo de faptul că suferința și moartea sunt evitate. Cred că oricine are un minim de judecată sănătoasă nu poate să afirme așa ceva”, a adăugat medicul Rafila.