Medicul Alexandru Rafila, dezvăluire neașteptată despre vinovații valului patru. De ce este țara noastră fruntașă la numărul deceselor

Medicul Alexandru Rafila, dezvăluire neașteptată despre vinovații valului patru. De ce este țara noastră fruntașă la numărul deceselor
Alexandru Rafila și Florin Cîțu

Fostul reprezentant al României la OMS a revenit cu o explicație clară pentru care țara noastră este prima din Europa la numărul deceselor. Potrivit medicului Alexandru Rafila, pandemia nu a fost gestionată bine încă de la început, ceea ce a condus la dezastrul care există astăzi în spitale. Zilnic, România atinge record după record la numărul infectărilor și al deceselor, astfel că situația nu pare să se apropie de final.

România a respectat rețeta insuccesului

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, a făcut în cursul serii de luni o radiografie a pandemiei, încă de la început, inclusiv din momentul în care țara noastră a avut acces la vaccinare. Potrivit acestuia, fostul premier, Florin Cîțu, și-a asumat o țintă formată dintr-un număr de persoane pentru vaccinare mult prea mare, iar pe baza acesteia, Florin Cîțu a permis diverse relaxări care au contribuit cu succes la transmiterea comunitară a virusului și la ajungerea într-o situație disperată, precum cea actuală.

„Situația pandemiei era o urgență de sănătate publică globală și România nu putea să facă excepție. În al doilea rând, succesul” campaniei de vaccinare era deja cunoscut, iar cele două ţinte asumate de domnul Cîţu, respectiv 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie şi 10 milioane la 1 august, nu erau ţinte care să poată să fie atinse.

Acest melanj de evenimente, circulaţia unor tulpini extrem de transmisibile şi imposibilitatea de a vaccina populaţia, era reţeta perfectă pentru un val patru care să fie extrem de greu pentru România. Şi atunci s-au întâmplat două fenomene.

Unu a ţinut de zona primului-ministru, pe care eu îl consider unul dintre vinovaţii principali, alături de conducerea Ministerului Sănătăţii, care a descurajat populaţia să se vaccineze pe de-o parte şi a fost unul dintre principalii promotari ai acţiunilor care a dus la răspândirea infecţiei. El personal este vinovat de acest lucru”, a explicat medicul, la Antena3.

Ioana Mihăilă, lipsită de experiență pentru a conduce Minsiterul Sănătății

Un alt motiv căruia i se datorează această situație catastrofală este proasta gestiune a Ministerului Sănătății, care a culminat cu numirea Ioanei Mihăilă ca ministru. Potrivit medicului Alexandru Rafila, fostul ministru al Sănătății a dat dovadă de lipsă de experiență privind conducerea unui minister. În plus, în Minister au existat mai multe persoane angajate cu specializări diferite decât funcțiile ocupate, astfel că s-a creat automat o proastă funcționare a lucrurilor.

“Cel de-al doilea palier este reprezentat de Ministerul Sănătăţii şi care nu a avut nici măcar o politică de resurse umane calificate, care să poată să gestioneze această situaţie complexă. Eu, de exemplu, cu toate că sunt un om destul de informat, nici măcar nu ştiam cine sunt secretarii de stat şi cu ce se ocupă în minister.

Cred că nimeni nu ştia exact cu ce ocupă în minister secretarii de stat, în condiţiile în care aveam o direcţie mamut fără precedent în structura Ministerului Sănătăţii, care amesteca asistenţa medicală, medicina de urgenţă, programele de sănătate şi sănătatea publică. Acolo a fost adusă doamna doctor Ciobanu, pe care eu o cunosc de 20 de ani şi care s-a ocupat cu gestionarea programelor de combatere a fumatului în România, ea fiind e profesie pneumolog.

Vă daţi seama că o astfel de direcţie care trebuia să se ocupe de asistenţa medicală, de relaţia cu DSP-urile, de coordonare cu INSP, plus urgenţe, probleme de sănătate, necesita o echipă de conducere şi funcţionari publici care să fie specializaţi pentru fiecare dintre aceste domenii, ori lucru acesta, în mod evident nu s-a întâmplat, ceea ce îmi demonstrează că doamna Mihăilă (n.r. fostul ministru al Sănătăţii), nu o suspectez neapărat de rea-credinţă, dar o suspectez de o lipsă totală de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea unui minister, cum este Ministerul Sănătăţii (…)”, a adăugat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI