Medicul Alexandru Rafila, atac dur la adresa autorităților: ”Mie mi se pare o lipsă de coerență totală”
Reprezentantul României la OMS a vorbit marți seară despre măsurile luate în calcul de către autorități pentru a gestiona mai eficient valul patru al pandemiei. Potrivit medicului Alexandru Rafila, mesajele transmise de cei de la putere sunt confuze și contradictorii, motiv pentru care încrederea în autorități este știrbită.
Deputatul PSD, nemulțumit de modul în care este gestionată pandemia
Alexandru Rafila se arată dezamagit de modul în care autoritățile comunică cu cetățenii, astfel că populația nu primește un mesaj consecvent care să reprezinte un punct de reper în această situație tensionată creată de amenințarea pandemiei.
Medicul susține că în decursul a multe luni de pandemie, mesajele și acțiunile autorităților au fost menite să slăbească încrederea în virus, dar și în măsurile de prevenție care ar putea duce la eradicarea pandemiei. Astfel, profesorul Alexandru Rafila susține neîncrederea pe care cetățenii au căpătat-o în urma mesajelor contradictorii pe care autoritățile competente le-au transmis haotic.
”Când am o administrație în care populația are încredere, care își face treaba, care performează și care îmi arată că marea majoritate a cetățenilor urmează sfaturile acestei autorități, atunci putem discuta diverse scenarii ulterioare când situația scapă de sub control.
Dar într-o situație în care nu pot să spun lucrul ăsta și văd de luni de zile mesaje contradictorii, acțiuni populiste, lucruri de genul acesta care generează neîncredere, ideea introducerii unor chestiuni de natură obligatorie nu mi se pare oportună în acest moment”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Antena3.
Ce soluții ar trebui introduse pentru persoanele care nu doresc să se vaccineze
Medicul a abordat subiectul relaxărilor de la 1 august, dar și pe cel al noilor restricții care ar putea fi introduse în cazul apariției valului patru. Alexandru Rafila susține că lumea s-a obișnuit cu situația detensionată din această perioadă, însă, tot cetățenii ar putea realiza că este nevoie de o schimbare, dacă rata de incidență a cazurilor crește îngrijorător.
”Mie mi se pare o lipsă de coerență totală. Eu cred că lumea în România, în această perioadă când au fost puține cazuri de îmbolnăvire, s-a obișnuit cu un anumit nivel al acestor restricții și probabil că orice decident responsabil, într-o situație în care chiar el observă și afirmă că numărul de cazuri este în creștere, că numărul de reproducere al acestei infecții este supraunitar, vine cu înlesnirea acestor restricții. Ne aflăm într-un paradox”, a spus Rafila.
Cu privire la categoria de persoane care, dintr-un motiv sau altul refuză vaccinarea, profesorul susține că ar trebui introdusă posibilitatea testării repetate, astfel încât, intorducerea unor restricții dure să nu fie necesară, iar prevenția să ocupe un loc esențial: ”Trebuie să existe și această soluție a testării repetate pentru persoanele care chiar nu vor să se vaccineze”, a afirmat medicul, potrivit sursei citate.