Medicul Alexandru Rafila, o altă veste teribilă pentru români. Unde vor ajunge în scurt timp pacienții cu coronavirus
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS trage un mare semnal de alarmă cu privire la blocarea sistemului de sănătate. Din păcate, cifrele înregistrate ieri au schimbat regulile jocului, iar autoritățile și cadrele medicale nu mai văd luminița de la capătul tunelului. În cursul zilei de miercuri, GCS a anunțat 4.016 cazuri, cifră record după opt luni de pandemie.
Terapia Intensivă nu mai are paturi disponibile
Sistemul de sănătate este solicitat până la refuz și nu este pregătit pentru ceea ce de-abia acum urmează să vină. Medicul Alexandru Rafila rupe tăcerea și dezvăluie că medicii nu mai pot face afluxului de pacienți.
Dacă până acum, reprezentantul României la OMS era pozitiv și dădea asigurări că situația este sub control, din păcate, declarațiile sale s-au schimbat, trăgând un semnal de alarmă referitor la blocajele care sunt pe cale să apară.
Acesta vine cu recomandări de urgență, acolo unde este posibil, altminteri, dacă numărul cazurilor rămân la fel de multe, pacienții nu vor mai putea fi tratați corespunzător.
“Pur și simplu noi nu ne mai descurcăm cu afluxul de pacienți. Creșterea accelerată a cazurilor de la terapie intensivă este un lucru îngrijorător și este rezultatul numărului de cazuri care s-au înregistrat acum o săptămână, adică în momentul în care am depășit 3.000 de cazuri.
Era de așteptat ca peste circa o săptămână din acel moment să crească numărul de cazuri de terapie intensivă. Astăzi începem cu 4, cu cifra 4, peste 4.000 de cazuri, dacă în decursul acestei săptămâni vom avea valori de 4.000- 4.500 de cazuri, o să vedem o nouă creștere, un nou salt peste o săptămână în secțiile de terapie intensivă.
Or, lucrurile astea trebuie, la un moment dat, oprite. Nu putem să asistăm la blocarea sistemului de sănătate, pentru că nu blocarea în sine este periculoasă, ci faptul că acest lucru se soldează cu victime în rândul pacienților, în rândul celor care nu au acces la sistemul de sănătate și așa mai departe”, a dezvăluit medicul Rafila, la digi24.
Pacienții bolnavi nu vor mai beneficia de tratament în secțiile de Terapie Intensivă
Profesorul Rafila avertizează că, din păcate, dacă lucrurile vor continua să se înrăutățească în același ritm rapid, pacienții cu COVID-19 vor fi tratați, dar nu în secțiile de Terapie Intensivă, acolo unde ar trebui să se afle în cazuri de urgență.
Din acest motiv, medicul propune o evitare a ceea ce poate fi și mai rău. Acesta le recomandă autorităților să țină cont de sfaturile medicilor pentru a gestiona mai corect această criză sanitară.
„Nu trebuie să așteptăm ca lucrul acesta să se întâmple, ci trebuie să fim pregătiți pentru a aduce lucrurile sub control.
Până la urmă, noi dacă facem niște recomandări, e bine totuși să se țină cont de ele, pentru că rolul nostru nu știu care mai este într-o atare situație”, a subliniat Alexandru Rafila.