Medicul Alexandru Rafila aruncă bomba. Care este motivul real al testării naționale pentru COVID-19 de la 1 iunie: „Vor fi probabil zeci de mii de teste”
Şeful Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a anunţat duminică seară, despre ce se va întâmpla cu adevărat în România, începând cu data de 1 iunie. Aceste lămuriri vin după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că va urma o testare în masa a populației.
Nelu Tătaru: “Noi trebuie să vedem când s-ar termina pandemia sau prima etapă a ei”
Ministrul Sănătății a anunțat duminică la postul de radio Europa FM despre faptul că în România, începând cu data de 1 iunie, va fi demarat un studiu de seroprevalență la nivel național, care presupune testarea populației pentru a-i fi evaluată starea de imunizare la COVID-19. Potrivit declarațiilor lui Nelu Tătaru, testarea ar urma să se facă în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, luând în considerare focarele epidemice.
“Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare.
Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment.
Bugetul depinde și de testele, care ar putea fi serologice sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare”, a declarat Nelu Tătaru la Europa FM.
Alexandru Rafila: „Probabil vor fi zeci de mii de teste la nivel național”
Medicul Alexandru Rafila, șeful Societăţii Române de Microbiologie, a oferit duminică seara, la Digi24, informații legate de testarea națională care va începe în luna iunie. Acesta a explicat faptul că o mare parte a populației va participa la acest studiu care are rolul de a lămuri situația actuală a României cu privire la infectarea cu COVID-19
„În cursul lunii iunie, probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu şi în a doua parte a lunii iunie- luna iulie, vor fi făcute testele. Probabil vor fi zeci de mii de teste la nivel naţional şi, ceea ce este important, ca să fim siguri că e un studiu care are valoare pentru sănătatea publică şi valoarea ştiinţifică, vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment.
Acestea vor putea să ne dea răspunsuri la întrebările pe care le avem, ce procent din populaţie a trecut prin boală, să ştim această situaţie la nivel regional, la nivel local şi să putem să apreciem eventualele evoluţii ale bolii în funcţie de localitate şi să putem să facem şi un studiu comparativ, de exemplu, cu ceea ce se va înregistra la anul, aceste studii nu se fac de obicei o singură dată, se fac periodic încât să vezi trendul imunizării populaţiei”, a explicat Alexandru Rafila.
Când este cel mai bun moment pentru testarea națională COVID-19
Medicul a mai făcut precizări referitoare la momentul ideal în care trebuie demarată această testare, perioada cea mai bună fiind atunci când numărul îmbolnăvirilor fiind în descreștere:
“Este important să ai teste de bună calitate să nu dea rezultate false pozitive sau fals negative şi să îţi dea indicaţii foarte clare legate de acest fenomen. Sperăm să-l facem în momentul în care va descreşte numărul de cazuri, aceasta este recomandarea, nu se face atunci când ne aflăm în creştere sau în platou, se face după ce scade numărul de cazuri”, a spus Rafila pentru Digi24.