Alexandru Rafila, adevărul despre metoda prin care ar scădea rapid numărul cazurilor de COVID-19: ”Asta e soluția, nu e complicat”

de: Rosu Ioana
27 11. 2020

Medicul Alexadru Rafila a vorbit în cursul serii de ieri despre nevoia urgentă de scădere a numărului de cazuri. Acesta a găsit și soluția care este de departe cea mai eficientă, astfel că autoritățile competente ar trebui să o pună în aplicare cât mai rapid.

Condiția esențială pentru a controla o pandemie

Reprezentantul României la OMS a dezvăluit ieri seară, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, de la Antena3, că cel mai important lucru care trebuie făcut în situația unei epidemii sunt anchetele epideomiologice.

Pentru ca acest lucru să fie realizabil este nevoie de o testare masivă în rândul focarelor de infecție și a zonelor cu o transmitere rapidă. Astfel, cu ajutorul testării rapide și a rezultatelor primite, DSP-urile și restul autorităților vor putea acționa imediat pentru a remedia problema, așa cum o cere protocolul.

Profesorul Rafila subliniază, de asemenea, că nu este nevoie neapărată de o testare în masă, însă e nevoie de o testare rapidă, acolo unde situația o cere, mai exact în zonele în care s-au dezvoltat focare. În plus, pentru ca această muncă să dea rezultate, Alexandru Rafila menționează că testarea trebuie să fie făcută corect.

”Ne dorim să reducem transmiterea. E primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă vrei să controlezi o epidemie. Trebuie să poți să faci anchete epidemiologice extinse, eu am înțeles de la domnul ministru că nu prea se fac anchete epidemiologice.

Nu știu dacă o să facem noi testare în masă, dar vreau să spun testare extinsă acolo unde trebuie și acolo unde am număr mare de cazuri”, a spus, joi, la Antena 3, doctorul Alexandru Rafila.

Cine ar trebui să aibă prioritate la testare

Reprezentantul României la OMS a mai declarat că autoritîțile ar trebui să testeze prioritar zonele unde există focare, dar și contacții persoanelor infectate. Este foarte adevărat că acest proces de transmitere în masă are loc și din cauza acestor persoane de contact care pot să nu aibă simptome și care aleg să nu se izoleze. Astfel, o persoană care locuiește sau a interacționat cu un infectat reprezintă un risc la fel de mare ca și persoana care are COVID-19.

”Am testarea rapid, am rezultatul rapid și pot să intervin rapid. Dacă fac testarea dupa 6 zile n-am făcut nimic. Asta e soluția, nu e complicat”, a concluzionat medicul Rafila.

Acesta a declarat în urmă cu puțin timp cum ar acționa în calitate de ministru al Sănătății. Într-un mod diplomat, medicul a atacat membrii acestui Minister, subliniind că sunt angajați care nu știu cu adevărat ce trebuie să facă.

„Dacă aş fi ministrul Sănătăţii, în primul rând mi-aş face o echipă de secretari de stat profesionişti, pentru că ceea ce lipseşte în momentul de faţă la Ministerul Sănătăţii este coordonarea domeniilor esenţiale, care sunt sănătatea publică, asistenţa medicală şi partea de organizare a sistemului de sănătate.

Trebuie să fie persoane care cunosc aceste lucruri, nu îşi închipuie că le cunosc. Şi ceea ce s-a întâmplat apropo de acea adresă „deosebită” trimisă la toate instituţiile publice legată de opţiunea pentru vaccin, lipsa informaţiilor legate de vaccin, este extrem de periculos”, a declarat Rafila.