Medicul Alexandru Rafila, adevărul despre persoanele asimptomatice. De cine trebuie să ne ferim: „Trebuie să lămurim oamenii… „
Medicul Alexandru Rafila a dezbătut în cursul serii de miercuri un subiect extrem de important pentru sănătatea cetățenilor în această perioadă: persoanele asimptomatice. Potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie există două categorii de persoane asimptomatice care se află printre cetățenii sănătoși.
Care sunt cele două categorii de persoane asimptomatice
Alexandru Rafila a vorbit în direct la Digi24, explicându-le românilor care sunt șansele ca o persoană să fie asimptomatică. Din punct de vedere științific, există două categorii mari de pacienți asimptomatici: cei care sunt diagnosticați întâmplător și ținuți sub observație medicală până la negativarea a două teste și cei care au avut forme ușoare sau medii de COVID-19, care s-au vindecat, dar au rămas asimptomatici, unii dintre ei fiind în continuare pozitivi.
“Trebuie să lămurim oamenii. Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător și atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative.
O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital și unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul”, a declarat medicul.
Cât de contagioase sunt persoanele care au avut COVID-19 și sunt în continuare pozitive
Reprezentantul României la OMS acordă mai multă atenție celei de-a doua categorie de persoane asimptomatice, cele care au avut forme ușoare și medii de COVID-19. Potrivit procedurilor din spitale, acestea ar trebui externate la câteva zile după ce rezultatele analizelor arată că boala a fost depășită.
Chiar și așa, Alexandru Rafila dezvăluie că așteaptă un document de la Organizația Mondială a Sănătății prin care să afle care au fost protocoalele țărilor vecine. Un alt aspect important îl constituie faptul că persoanele asimptomatice vindecate nu ar transmite virusul, chiar dacă acestea sunt testate pozitiv.
“Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală. Pentru că aceste studii la care fac referire demonstrează că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante, ci sunt practic fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescență care la unii este mai lungă.
Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Este o schimbare importantă, dar repet, nu ne hazardăm. Așteptăm să avem la dispoziție tot ce s-a publicat până în momentul de față, așteptăm un document cu poziția OMS, la care se lucrează exact în aceste zile și cred că va fi disponibil până la sfârșitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare – Ministerul Sănătății decide cum este mai bine”, a mai dezvăluit renumitul medic.