Medicul Adrian Streinu-Cercel, vestea tristă a momentului. Cât timp va rămâne obligatorie purtarea măștii
Medicul Adrian Streinu Cercel a vorbit despre purtarea obligatorie a măștii, cât și despre vaccinare și efectele ei. Specialistul a transmis, de asemenea, termenul în care devenim imuni după vaccin, iar contactarea virusului nu va mai fi un pericol.
Când are loc imunizarea organismului
Fostul manager al Institului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a dezvăluit că nu a simțit nimic după cea de-a doua doză de vaccin, dar că există șansa să simtă un mic disconfort a doua zi după administrarea vaccinului.
În plus, medicul a transmis că până în anul 2023, purtarea măștii va rămâne obligatorie, chiar dacă ne vom vaccina. Potrivit acestuia, imunizarea organismului este făcută la șapte zile după rapel, însă mucoasele nu sunt protejate. Astfel, vaccinul nu ne protejează împotriva contactării virusului, ci a efectelor pe care acesta îl produce.
În cazul în care nu purtăm mască, contactarea virusului este posibilă, putând transmite mai departe unor persoane neimunizate, provocând mai mult rău semenilor.
„Nu mă doare, nu mă ustură. A doua zi s-ar putea să simţiţi unde a fost locul de injecţie şi atâta tot şi pe urmă să vă duceţi cu drag la a doua injecţie. E de aşteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul şi să consolideze.
Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor.
Astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, după ce a primit rapelul la vaccinul anti COVID, porivit News.ro.
Cazurile de coronavirus nu vor dispărea complet
Medicul Adrian-Cercel a transmis că, asemeni altor viruși, nici Covid-19 nu va dispărea complet după vaccinare, însă numărul pacienților va fi mult mai mic, iar riscul de a dezvolta cazuri grave scade considerabil.
„Cometa ştim că are o coadă care este lungă, acea coadă este şi coada pandemiei şi ca atare vor fi cazuri până se vor împuţina suficient de mult, astfel încât să putem considera că virusul a ieşit din circuitul biologic normal”, a completat Cercel.
Specialistul a mai atras atenția asupra respectării măsurilor de prevenție și a celor sanitare, astfel că imunizarea prin vaacin cu aceste măsuri d eprotecție sunt cheia către revenirea la normal.
„Măsurile de precauţie de până acum ar trebui menţinute şi chiar întărite, pentru ca aceste două elemente, imunizarea prin vaccinare, respectiv măsurile de protecţie, împreună, să ducă la reducerea circulaţiei foarte rapide a acestui virus în populaţie.
Ce va fi peste un an nu ştiu, de aceea trebuie să ne grăbim ca în cursul acestui an să vaccinăm tot ce se poate vaccina şi într-un pas alert, în aşa fel încât să imunizăm cât mai multă populaţie şi încercăm să scoatem virusul din circulaţie”, a transmis medicul.