Medicul Adrian Marinescu avertizează toți părinții. Ce probleme grave de sănătate pot apărea la copiii cu forme ușoare de COVID-19
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, avertizează părinții cu privire la infectarea copiilor cu COVID-19. În ciuda informațiilor conform cărora cei mici nu dezvoltă forme grave ale bolii, acesta dezvăluie care este simptomul care necesită o atenție sporită.
Formele ușoare de COVID-19 pot dezvolta probleme mari de sănătate
Încă de la începutul pandemiei de COVID-19 s-a vorbit despre faptul că cei mici sunt cei mai feriți de efectele devastatoare ale bolii. Chiar și așa, infecția cu noul coronavirus poate deveni periculoasă și la această categorie de persoane, mai puțin vizate.
Odată cu reînceperea școlii și cu pășirea într-un sezon al virozelor, există un risc imens de îmbolnăvire în grupuri. Fie că este vorba de gripă sau infecție cu COVID-19, efectele pot fi devastatoare în scurt timp, dacă nu se acordă o atenție deosebită asupra evoluției bolii.
Specialistul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă cu privire la un simptom la care părinții trebuie să fie foarte atenți. Deși poate apărea și în cazul unei viroze, respirația greoaie poate fi un semnal îngrijorător al infecției cu COVID-19. De aceea, părinții trebuie să monitorizeze momentul în care intervine această stare de insuficiență respiratorie și să apeleze de urgență la un medic specialist, dacă situația o impune.
„Ei pot să nu fie asimptomatici, pot să fie presimptomatici, adică, atenţie, există un interval de urmărire, mai ales în prima săptămână, când există riscul să apară şi complicaţii. Ce contează foarte mult este dacă la un moment dat respiraţia începe să fie grea.
În gripă, debutul este de obicei brusc şi insuficienţa respiratorie apare mult mai repede, aici lucrurile se întâmplă pas cu pas, şi trebuie să vedem dacă la un moment dat se întâmplă o lipsă de oxigen”, a atenţionat dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală, potrivit Mediafax.
Medicamentele pe care nu trebuie să le administrezi sub nicio formă
Adrian Marinescu sfătuiește părinții să sune imediat la 112 în cazul în care copilul începe să aibă febră, să tușească, să aibă o stare de moleșeală sau să rămână fără aer.
Cu privire la tratamentul administrat celor mici, medicul Alexandru Rafila le recomanda părinților, cu puțin timp în urmă, să nu le dea în nicio situație antibiotic, fără să fie prescris de un medic.
„Trebuie în mod evident să evităm tratamentul cu antibiotice, marea majoritate a infecţiilor respiratorii în cursul sezonului rece sunt infecţii virale, iar tratamentul antibiotic trebuie administrat numai în momentul în care este vorba despre o infecţie bacteriană”, a spus Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, potrivit Digi24.