Medicul Adrian Marinescu, semnal de alarmă către români: „Poți să ai Covid, chiar dacă testul a ieșit negativ”. Ce trebuie să faci imediat
Medicul infecționist de la Institutul „Matei Balș” avertizează cu privire la rezultatele false ale testelor Covid-19. Potrivit specialistului, există șansa ca o persoană cu rezultate negativ, dar cu simptome, să aibă, de fapt, Covid-19, ceea ce înseamnă că trebuie acționat rapid în acest sens.
Testul intranazal, mai greu de efectuat acasă
În ciuda faptului că românii pot găsi în farmacii atât teste Covid-19 intranazale, cât și de salivă, medicul de la Matei Balș consideră că acestea pot fi făcute incorect de către persoanele care nu fac asta frecvent. Astfel, testul intranazal este relevant atâta timp cât bețișorul este introdus adânc în nas.
Dacă acest lucru nu este respectat, testul va avea un rezultat fals negativ. În ciuda rezultatului negativ, Adrian Marinescu îi sfătuiește pe toți oamenii care se confruntă cu această situație, dar care au simptome, să se izoleze două zile, iar apoi sa reface testul acasă sau într-o unitate medicală.
„Testul, dacă e negativ, și am totuși simptomatologie, nu înseamnă că nu am Covid. Dacă am simptome, mă izolez, căci e posibil să am infecția. Chiar dacă acest test e negativ, încerc să mă izolez și, eventual peste o zi sau două să repet testul.
Testul care se face intranazal este mai complicat. Pentru a-l face corect, bețișorul trebuie să intre mult. Nu putem să cerem tuturor să știe asta”, a declarat medicul în această dimineață, la Digi24.
Cine trebuie să facă doza a treia de vaccin
În cadrul aceleiași intervenții, medicul a fost întrebat ce părere are de administrarea celei de-a treia doză de vaccin. Fără nicio îndoială, Adrian Marinescu a transmis că această doză de întărire a imunității este necesară în mod special pentru medici, care sunt expuși la infecție, dar și vârstnicilor și persoanelor din categoriile vulnerabile, care se pot infecta mult mai repede.
„Peste tot în lume s-a plecat de la două categorii: personalul medical, pentru că are risc să se infecteze și personalul medical trebuie să rămână sănătos și cei care sunt vulnerabili – vârstnici și cei cu afecțiuni cronice, pentru că dacă imunitatea este deficitară înseamnă că răspund mai puțin la vaccin și cele două doze nu aduc chiar ce voiai ca efect. Atunci vii cu doza a treia care e un booster și ai un răspuns imun care să fie net superior”, a explicat medicul.
Certicatul Covid, o necesitate pentru medici
În urmă cu puțin timp, medicul Adrian Marinescu a oferit un interviu în care a explicat că în aceste condiții extrem de grele, obligativitatea medicilor la vaccinare este o necesitate, considerând că aceasta este soluția care ne poate salva dintr-o situație limită.
“Dacă ne aducem aminte eu am fost printre cei care a spus încă de la începutul campaniei de vaccinare că, dacă vorbim de personalul medico-sanitar este o obligativitate morală. Și aici lucrurile sunt clare, nu trebuie explicate. Există și riscul ca ei să se infecteze și riscul ca ei să nu poată avea grijă de pacienți.
Sigur că în teorie, noțiunea de obligativitate nu și-o dorește nimeni, doar că suntem într-o situație de câmp de luptă și, exact cum se întâmplă într-un război, e clar că dacă nu găsești o variantă trebuie să faci orice pentru a salva situația.
Este clar că situația nu se salvează crescând numărul de paturi de terapie intensivă, pentru că oricum nu poți să o faci cât ți-ai dori, ci prevenind. Iar vaccinarea e clar că e o formă de prevenție. Acum eu cred că este o obligativitate morală și care trece în practică în condiții de război.
În condiții de pace nu aș fi de acord cu obligativitatea. În condiții de război, până la urmă, nu cred că avem o altă soluție”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru PS News.