Medicul Adrian Marinescu, dezvăluiri bombă despre pericolul din magazine și scările de bloc. Cum te poți infecta imediat

de: Rosu Ioana
27 07. 2020

Adrian Marinescu, medic specialist la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” trage un semnal de alarmă, avertizând populația despre pericolul aflat la un pas de casă, chiar în scara blocului. Acesta le recomandă cetățenilor un set de reguli pe care ar fi bine să le respecte, pentru a fi în siguranță.

Care sunt zonele cu cel mai mare risc de infectare

Medicul le recomandă în primul rând cetățenilor să poarte masca și în spațiile libere, atâta timp cât nu se poate respecta distanțarea socială: “În zonele aglomerate, riscul există, masca trebuie purtată pentru că nu există acea distanță de siguranță. Lucrurile trebuie să meargă împreună”.

Un alt aspect important este durata contactului pe care o persoană sănătoasă o poate avea cu una infectată. Acesta precizează că șansele de a contacta virusul sunt mult mai mici atunci când interacționezi cu individul infectat pentru câteva minute, iar alta este atunci când o faci pentru perioadă prelungită.

Una este să treacă cineva pentru câteva secunde pe lângă mine, în momentul în care sunt la o terasă sau merg pe stradă, și atunci riscul de transmitere este mic și alta e să stau la masă cu altcineva, să fiu în contact prelungit 2-3 ore”, afirmă medicul Marinescu, potrivit antena3.ro.

Pericolul care ne pândește în magazine și în scara blocului

Medicul de la Matei Balș sfătuiește românii să nu lase garda jos atunci când merg la magazine pentru aprovizionare, dar nici când intră în scara blocului și în lift. Aceste spații sunt închise și relative mici, motiv pentru care virsul se poate transmite cu ușurință.

Cu privire la infectarea de pe anumite suprafețe, Adrian Marinescu susține că nu există un risc extrem de mare precum cel de a contacta virusul din aerul infectat, dacă nu folosim măștile de protecție. De asemenea, igiena mâinilor și distanțarea fizică este esențială.

Liftul este un spațiu închis de mici dimensiuni, care nu este aerisit, cu risc mare de transmitere și s-a demonstrat că există și riscul de transmitere prin aer. Dacă cineva s-a urcat în lift mai devreme, există risc de transmitere. Chiar dacă te urci singur în lift trebuie să purtăm masca, inclusiv în scara blocului.

Suprafețele sunt o problemă, deși nu transmit așa ușor virusul cum credeam la începutul pandemiei. Dacă cineva a tușit sau a strănutat, iar noi atingem foarte repede suprafața, ducem mâna la gură sau la nas, riscul există. Ai nevoie de o igienă a mâinilor foarte clară și trebuie să evităm gesturile de a duce mâna la față, chiar dacă este foarte greu”, a dezvăluit renumitul medic, pentru antena3.ro.

Adevărul despre purtarea mănușilor de unică folosință

Adrian Marinescu susține că purtarea mănușilor reprezintă o falsă protecție pentru cetățenii de rând, singurul folos avându-l pentru peroanele care manipulează marfa.

Cu privire la persoanele asimptomatice, medicul avertizează că acestea pot avea ca simptome doar pierderea gustului și al mirosului, fără alte stări de rău. Partea cea mai gravă este că acestea pot transmite virusul mai departe, chiar dacă ele sunt perfecte din punct de vedere al simptomatologiei.

Există o diferență între infectare și îmbolnăvire. Persoanele infectate nu sunt neapărat bolnave. Asimptomatiicii totuși transmit, în urma contactului prelungit, către familie, prieteni. Există un procent mare, poate 50%, care prezintă lipsa simptomelor pe toată durata bolii. Faptul că virusul nu determină îmbolnăvirea ține de încărcătura virală și imunitatea persoanei”, a susținut medicul Adrian Marinescu.