Este oficial! Milioane de români, în pericol. De ce ne infectăm cu COVID-19 chiar dacă purtăm mască

de: Rosu Ioana
03 11. 2020

Medicii atrag atenția cu privire la ritmul alert de creștere a cazurilor de COVID-19. În ciuda faptului că majoritatea persoanelor respectă cu strictețe măsurile de prevenție, situația epidemiologică nu pare să se îmbunătățească. Unul dintre principalele motive pentru care nu există o scădere a numprului de îmbolnăviri l-a oferit medicul primar, Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș.

Avertisment pentru milioane de români

Una dintre restricțiile cele mai grele de suportat este lipsa socializării și a interacțiunii dintre oameni. Cu toate acestea, în ciuda faptului că fiecare dintre noi și-a restrâns foarte mult cercul de prieteni, avem nevoie să ținem legătura cu persoanele dragi nouă.

Din păcate, de multe ori, nu realizăm că virusul nu ține cont de grad de rudenie sau de cât de apropiată îți este o persoană, astfel că el acționează în consecință, fără milă sau alte bariere.

Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă către toate persoanele care respectă întocmai restricțiile recomandate de autorități, dar uită să le pună în practică atunci când intervine latura emoțională reprezentată de cei dragi.

Revedere între prietene fără mască

Astfel, potrivit medicului de la Matei Balș, purtarea măștii și păstrarea distanței în toate locurile în care mergi este ineficientă, atâta timp cât nu respecți aceste măsuri și între prieteni.

„Marea problemă pe care o avem acum când vorbim de o transmitere accelerată a virusului la nivelul populaţiei este în raport cu cunoscuţii, nu cu cei pe care nu-i cunoaştem.

Respectăm măsurile de prevenţie când ieşim pe stradă, când mergem în spaţii închise şi în principiu peste tot, în raport cu persoanele pe care nu le cunoaştem. Dar atunci când suntem în familia extinsă, suntem între cunoscuţi, ne aşezăm la masă, stăm acasă la cineva, dăm masca jos. Şi, atenţie!

Avem un contact prelungit, fără distanţare cu acele persoane. Iar riscul este categoric crescut, indiferent că vorbim de persoane asimptomatice sau uşor simptomatice”, atrage atenţia dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş” din Bucureşti, potrivit adevarul.ro.

Care sunt cele trei aspect pe care trebuie să le avem în vedere

Medicul Adrian Marinescu menționeză cei mai importanți trei factori pe care trebuie să îi luăm în calcul în prevenția pentru infectarea cu COVID-19. Acesta aduce la cunoștința tuturor faptul că orice persoană poate fi asimptomatică, iar în același timp poate transmite virusul.

Pe de altă parte, impresia că știm statutul medical al unei persoane cunoscute poate fi falsă, iar în al treilea rând, este vorba despre legăturile apropiate pe care le avem cu persoane cu care întreprindem activități zilnice, de natură indispensabilă.

„Sunt trei aspecte demne de luat în considerare în această discuţie. Primul este acela că avem impresia că dacă cineva este asimptomatic nu poate să transmită infecţia. Credem asta cel puţin la nivel psihologic. Şi nu ne ferim decât de cel simptomatic.

Al doilea lucru: avem impresia că pe cei cunoscuţi îi avem cumva în monitorizare şi că le cunoaştem statusul – infectat sau noninfectat –, şi nu este aşa!

Şi în al treilea rând, se întâmplă că, în raport cu cunoscuţii, să avem lucruri de făcut în planul afacerilor, al jobului, al familiei. Deci, practic, sunt nişte activităţi la care nu renunţăm, pentru că ni se par importante şi obligatorii, şi atunci facem aceste activităţi fără să ne dăm seama că este un risc real”, a explicat medicul infecţionist.