Medicul Adrian Marinescu, avertisment pentru cetățeni după ce tulpina indiană a fost confirmată și în România: „Se transmite ușor”

Medicul Adrian Marinescu, avertisment pentru cetățeni după ce tulpina indiană a fost confirmată și în România: „Se transmite ușor”
Medicul Adrian Marinescu, avertisment cu privire la tulpina indiană

În urmă cu câteva ore, Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat prezența tulpinei indiene de coronavirus în România, asta după ce un bărbat a revenit în țară, în urmă cu o lună. De asemenea, la Brașov există un focar de Covid-19, după ce mai mulți muncitori veniți din India au fost testați pozitiv cu acest virus. Directorul de la Matei Balș trage un semnal de alarmă cu privire la măsurile de protecție pe care trebuie să le adoptăm, cât și cu privire la incertitudinea în care este învăluită această tulpină, în prezent.

„E doar o chestiune de timp până ajunge peste tot”

Autoritățile din România au anunțat identificarea unei tulpini indiene în România, după ce un muncitor din India, venit în Brașov în urmă cu o lună, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

Potrivit primelor informații, tulpina identificată nu este aceeași cu cea care a făcut ravagii în India, însă există pericolul ca ea să se răspândească rapid.

Medicul Adrian a vorbit în cursul serii de joi, în cadrul emisiunii „Subiectiv”, despre puținele informații care se cunosc la ora actuală despre noua tulpină identificată și în România. Potrivit acestuia, tulpina actuală prezintă două mutații la nivelul proteinei E și ca orice tulpină nouă, transmiterea ei în masă reprezintă doar o problemă de timp.

Care sunt caracteristicile care îi înteresează pe specialiști cu privire la noua tulpină

Cu toate acestea, Adrian Marinescu subliniază că situația înspăimântătoare din India se datorează lipsei condițiilor de igienă existente în spitale, precum și a unui sistem sanitar aproape inexistent.

Pentru moment, directorul de la Balș susține că nu există informații relevante despre această nouă tulpină, însă urmează să fie studiată, iar ulterior, așteptată evoluția lucrurilor

„Trebuie să înțelegem că, atunci când apare o variantă nouă, e doar o chestiune de timp până ajunge peste tot. Sunt de acord că nu sunt suficiente date. Această tulpină indiană, care are două mutații la nivelul proteinei E, este de urmărit în viitor, pentru că ne interesează mai multe lucruri:

• dacă este mai agresivă, dacă are o virulență care determină mai multe forme severe, şi atunci avem o mare problemă

• dacă se transmite mai ușor. În India a ridicat multe probleme dar știți bine că în India regulile de igienă, distanțarea şi, în general, măsurile de prevenție, sunt mult mai greu de respectat

• felul în care interacționează cu variantele actuale de vaccin”, a declarat acesta.

„Știm că se transmite ușor în afara Europei”

Medicul face apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte regulile de protecție și actualele restricții, menite să evite transmiterea comunitară a noului coronavirus. Acesta a dat exemplul tulpinei britanice, care s-a transmis extrem de rapid, dar și a celor braziliene și africane, care s-au limitat la câteva cazuri.

Este o perioadă în care nu trebuie să fim îngrijorați dar trebuie să fim prudenți. Trebuie văzut dacă se va întâmpla ca în cazul variantei britanice, care s-a transmis uşor, sau dacă va fi ca în cazul altor variante – Brazilia, Africa de Sud, în care lucrurile n-au mers mai departe.

Știm că a plecat din Elveția, a ajuns în Grecia. Era clar că va ajunge peste tot.

E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată. Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate, nu putem spune că avem mai multe forme severe pentru că e tulpina din India.

Nu numai noi, nu pot spune mici cei din Elveția sau Grecia. Deocamdată, știm că se transmite destul de ușor în afara Europei în condițiile epidemiologice din India. Rămâne de văzut ce va fi în continuare”, a declarat Marinescu la Antena 3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI