Medicul Adrian Marinescu, apel disperat către cetățeni. Ce trebuie să facă de urgență persoanele asimptomatice

de: Rosu Ioana
08 07. 2020

Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a explicat în urmă cu puțin timp despre pericolul pe care îl reprezintă persoanele asimptomatice pentru toate persoanele cu care aceștia intră în contact.

“E clar că trebuie să existe noţiunea de izolare”

Numărul cazurilor de infectări de COVID-19 cresc de la zi la zi, iar medicii simt că nu mai fac față. În ultimele 24 de ore, în România au fost confirmate 397 de cazuri noi, totalul ajungând la 29.620, dintre care, 20.534 de pacienți au fost vindecați și 1.799 au murit. Din păcate, numărul pacienților în stare gravă crește, în acest moment fiind internați 231 în secțiile de Terapie Intensivă.

În contextul transmiterii comunitare accentuate, decizia CCR cu privire la anularea izolării, carantinării și a internării persoanelor infectate a pus pe jar autoritățile și cadrele medicale. În ciuda acestei decizii oficiale, medicii sfătuiesc toate persoanele infectate și asimptomatice să stea în izolare pentru că pot transmite extrem de ușor virusul celor cu care intră în contact.

Într-o intervenție la Radio România Actualități, medicul Adrian Marinescu atrage atenția asupra riscurilor uriașe provocate de aceste decizii luate în cadru legal. Acesta vorbește despre necesitatea izolării tuturor acelor persoane asimptomatice, indiferent dacă se va face acasă sau la domiciliu.

Ar trebui să ştim foarte clar că în momentul în care o persoană este diagnosticată pozitiv, chiar dacă e asimptomatică, ea poate să transmită în familie, în momentul în care are un contact prelungit la locul de munca, deci e clar că trebuie să existe noţiunea de izolare, că izolarea apare în primă fază în spital, pentru a urmări evoluția pacientului, și că autoizolarea continuă la domiciliu. Sigur că aici sunt lucruri care țin de fiecare situaţie în parte, dar e clar că trebuie să existe noțiunea de izolare”, a declarat acesta, potrivit Evenimentul Zilei.

Nelu Tătaru: „Suntem pe a doua pantă ascendentă”

Ministrul Sănătății a vorbit marți seară despre un posibil val doi de infectări, având în vedere numărul uriaș de infectări din fiecare zi. Acesta a dat asigurări că autoritățile competente depun tot efortul pentru a reuși să gestioneze în mod corect această situație de criză.

Suntem pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoașă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona.

Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul, fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din Terapie Intensivă, precum și cele care aglomerează în acest moment unitățile de primiri urgențe. Suntem în momentul în care anchetele epidemiologice își fac treaba, evaluăm fiecare focar constituit, în acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă”, a declarat Nelu Tătaru, marți seara, la Antena 3.