Medicul Adrian Marinescu, anunț teribil în plină pandemie. De ce există, de fapt, atâtea cazuri grave de Covid-19 în România

de: Rosu Ioana
08 10. 2021

Adrian Marinescu de la Matei Balș este unul dintre cadrele medicale care s-a arătat optimist pe toată perioada pandemiei. Cu toate acestea, specialistul dezvăluie motivul pentru care România se confruntă cu extrem de multe cazuri grave de Covid-19, care rând pe rând au paralizat sistemul sanitar. În plus, medicul de la Balș oferă informații legate de finalul acestei perioade extrem de tensionate și dure.

Oamenii se prezintă mult prea târziu la doctor

Recent, Adrian Marinescu a explicat motivul pentru care spitalele sunt suprasaturate cu cazuri grave. Pe lângă faptul că mulți sunt nevaccinați, majoritatea pacienților se prezintă la doctor cu mult după apariția primelor simptome, astfel că salvarea lor devine o loterie. Mai mult, de la sosirea pacientului, aflat deja în stare gravă, până la parcurgerea tuturor etapelor internării și a efectuării analizelor mai trece o perioadă, timp care trece în defavoarea pacientului.

Se ajunge aici pentru că oamenii vin de foarte multe ori târziu la spital şi nu sunt suficiente locuri pentru evaluare. Pacientul ajunge târziu, iar atunci va fi face târziu analizele necesare, computerul tomograf şi ce mai trebuie. Şi atunci există riscul să nu primească la timp tratamentul potrivit şi să ajungă la formele complicate ale bolii. Plus faptul că sunt foarte mulţi pacienţi bolnavi, care au şi alte afecţiuni, unele grave, şi acesta este un factor important.”, a explicat medicul.

Medicul a subliniat, de asemenea, că printre pacienții în stare gravă, peste 95% sunt nevaccinați.

„Foarte puţini dintre cei vaccinaţi ajung să aibă probleme. Deci procentele sunt clare. 95% dintre cei care sunt la ATI sunt nevaccinaţi, iar în rest cel puţin două treimi dintre cei care ajung în spitale sunt nevaccinaţi. Se întâmplă foarte rar ca o persoană vaccinată cu ambele doze să vină în stare gravă. Iar dacă se întâmplă, cu siguranţă vorbim despre oameni în vârstă, care au şi alte boli, iar atunci imunitatea fiind deficitară şi răspunsul la vaccin nu este pe măsură. În acest caz, ei au nevoie de a treia doză”, potrivit adevarul.ro.

Când va începe să scadă numărul infectărilor

Potrivit medicului Adrian Marinescu, luna octombrie va fi una intensă și extrem de provocatoare, însă din noiembrie, lucrurile au șanse să se îmbunătățească, iar cazurile de Covid-19 să se reducă. Chiar și așa, specialistul susține că vor mai exista perioade în care se vor înregistra creșteri, dat fiind faptul că tulpina Delta se caracterizează prin contagiozitate.

„Mă aştept ca luna octombrie să fie foarte intensă, iar lucrurile să înceapă să se aşeze şi să intrăm din noiembrie. Nu cred că este foarte important când avem vârful sau dacă avem un singur vârf, ori când apare platoul, important este să ajungem să avem o scădere, să ajungem la o scădere a numărului de cazuri.

Şi la cifre este mult de discutat, pentru că ele pot în această perioadă să crească şi mai mult, cel puţin în viitorul apropiat, având în vedere că e vorba de varianta Delta, care e mai infecţioasă. Însă mă aştept ca lucrurile să înceapă uşor, uşor să se aşeze. Sigur că nu dintr-o dată”, a adăugat Marinescu.