Medicul Adrian Marinescu, adevărul despre pacienții Covid-19 în stare gravă. Ce au în comun
Spitalele din România sunt arhipline de pacienți infectați cu Covid-19, iar medicii simt că nu mai pot face față. Contrar anului tecut, în acest an, mulți dintre pacienți sunt persoane cu vârste medii, nevaccinate. Din totalul de aproximativ 200 de pacienți internați pe zi, majoritatea dintre aceștia sunt neimunizați sau cu o singură doză de vaccin administrată. În urmă cu puțin timp, mai mulți medici de la Matei Balș au tras un semnal de alarmă cu privire la vaccinarea populației.
“Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim”
Criza locurilor libere de la ATI crează presiune pe sistemul medical, pus la pământ de cel de-al treilea val al pandemiei. Tot mai mulți pacienți în stare gravă au nevoie de oxigen, iar lipsa paturilor de la Terapie intensivă face ca viața multora să atârne de un fir de ață. Pacienții în stare gravă așteaptă cu jind un loc pentru a primi oxigenul care să le mai dea o speranță la viață.
Medicii aproape că sunt puși să aleagă pe a cui viață să o salveze, oferindu-i un loc printre paturile îngrămădite de la Terapie Intensivă. Pacienții aflați într-o stare puțin mai bună sunt trimiși la alte spitale din țară sau sunt tratați în ambulanțe.
Medicii Institutului Matei Balș trag un semnal de alarmă cu privire la vaccinarea populației, insistând asupra faptului că această cale este singura soluție împotriva virusului nemilos.
„Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale. Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim.
Valul trei pentru noi a fost un pic mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Din păcate, este destul de descurajant să vedem la momentul actual atât de multe cazuri grave, dar sperăm ca în urma vaccinării să scadă semnificativ acest număr al pacienților gravi, în special”, a declarat medicul Andra Maxim, potrivit Digi24.
Vaccinarea face diferența
Medicul Adrian Marinescu a explicat ce s-a constatat în urma analizei statutului pacienților. Acesta a explicat că majoritatea celor care dezvoltă forme grave sunt nevaccinați. Specialistul a confirmat că o schema complete de vaccinare face clar diferența în cazul contactării virusului, pacienții imunizați dezvoltând cel mult o formă ușoară a bolii.
„Am început să urmărim cu atenție dacă pacientul cu formă severă sau pacientul critic are un status de persoană vaccinată sau nu și am constatat că în cele mai multe dintre cazuri sunt persoane nevaccinate, deci este destul de clar că vaccinul, în momentul în care vorbim de o schemă completă de vaccinare ne protejează și face diferența dintre infecție și respectiv, o formă ușoară de boală și formele severe și critice”, a afirmat Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balș.