Medicii trag un nou semnal de alarmă. Cum afectează infecția cu Covid-19 viitoarele mămici. Ce trebuie să facă de urgență
Medicul universitar Dimitrie Nanu trage un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care infecția cu Covid-19 le poate avea în rândul femeilor însărcinate sau asupra celor care doresc să facă un copil. Specialistul dezvăluie ce trebuie să facă orice femeie care se află în această categorie pentru a evita agravarea stării de sănătate.
Femeile gravide, în pericol
Infecția cu Covid-19 reprezintă un pericol pentru oricine, având în vedere experiențele la care suntem martori de aproape un an încoace. Dacă până în urmă cu ceva timp, categoriile cele mai vulnerabile erau persoanele cu cormobidități sau cele în vârstă, în prezent, nimeni nu poate garanta pentru viața sa. Cu toate acestea, un procent mai mare de tineri sănătoși a trecut cu bine peste infecția cu virusul nemilos.
Femeile însărcinate sau cele care vor să aibă un copil în viitorul apropiat sunt vizate de medicul specialist, acesta subliniind riscul care poate apărea în cazul lor, la contactul cu Covid-19. De aceea, toate viitoarele mămici trebuie să fie extrem de atente atunci când vine vorba de protecția lor, dar în special, acestea trebuie să se testeze constant, pentru a evita surpizele neplăcute și efectele lor.
În cazul în care o femeie dorește să rămână gravidă și este infectată cu Covid-19, medicul recomandă să aștepte să se negativeze și să dispară din organism orice urmă de virus.
“Sarcina nu este contraindicată, dar este de preferat ca femeile să aștepte să se negativeze, să dispară și acele urme de virus care rămân în organism chiar și după vindecare și dispariția simptomelor. Atentie!
Tinerii cred că nu au nimic, fac forme respiratorii care nu par periculoase, dar riscă să apară mai târziu problemele respiratorii. O infecție în lăuzie este greu de gestionat, mai ales dacă pacienta are și comorbidități”, a declarat medicul Dimitrie Nanu.
Cine se poate vaccina
Medicul le recomandă femeilor însărcinate care lucrează în medii cu risc de infectare să se vaccineze. De asemenea, mămicile care alăptează sunt încurajate să se vaccineze, în cazul în care nu au trecut încă prin boală.
“Dacă nu au trecut prin boală, da. Și, chiar dacă au trecut prin boală, e recomandat să facă testul anticorpi, pentru că nu toți bolnavii dezvoltă anticorpi. Se întâmplă mai frecvent la persoanele care au avut forme ușoare.
Nu sunt studii care să arate că virusul se transmite prin laptele matern, dar se poate transmite prin secrețiile mamei. Poate fi periculos pentru bebeluș chiar și să stea în aceeași încăpere. Trebuie ținut departe de mamă pentru a se evita orice pericol“ a explicat medicul, potrivit jurnalul.ro.