Medicii spun că măsurarea temperaturii la intrare în magazine și instituții e inutilă

Medicii spun că măsurarea temperaturii la intrare în magazine și instituții e inutilă

Indiferent de opinia nefundamentată juridic potrivit căreia termoscanarea este ilegală, până la acest moment nu există nicio legislație care să o interzică, însă trebuie utilizată în acord cu legislația, cu respectarea GDPR și a tuturor drepturilor omului. Numită de unii ”abuzul temperaturii”, în defavoarea femeilor aflate la ovulație, dar și a gravidelor, la care se adaugă și anotimpul călduros, măsura luată de autorități împotriva răspândirii COVID-19 pe timpul stării de alertă este o enigmă pentru mulți români. Noile detalii pe această temă, venite din partea medicilor.

Măsurarea temperaturii la intrare în magazine și instituții, considerată de medici inutilă

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoasa, a declarat că valorile înregistrate cu termometrele folosite la intrarea în supermarketuri sunt numai orientative, având o valoare de prognostic în anumite limite, precizând că nu sunt de luat în calcul.

„Aceste termometre digitale, întâlnite la intrarea în toate supermarketurile, au o valoare de prognostic în anumite limite, în sensul că valoarile de temperatură pot fluctua de la persoană la persoană. Inclusiv dacă termometrul este bine calibrat şi dacă este sau nu lipit de frunte poate face diferenţa.

Medicii spun că măsurarea temperaturii la intrare în magazine și instituții e inutilă
Măsurarea temperaturii la intrarea în magazine și instituții, măsură de prevenție din data de 15 mai

Pe cele pe care le-am cumpărat noi scria că trebuie poziţionate la un centimetru de calota craniană, pe altele scrie că direct pe frunte. Calitatea de măsurare a temperaturii depinde de metoda de măsurare, dacă este făcută cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de băgat în ureche, cu cel de pus pe frunte.

De asta, în funcţie de ce tip de termometru se utilizează, aceste intervale de temperatură trebuie evaluate cu prudenţă. Valorile înregistrate cu aceste termometre la supermarket pot să fie doar orientative, dar nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical”, a declarat medicul pentru News.ro.

  • În România, masura luării temperaturii a fost introdusă în mod obligatoriu prin Hotărârea nr. 24/14.05.2020 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Potrivit Hotărârii nr. 24/14.05.2020, în situațiile unde munca de la domiciliu nu este posibilă, organizațiile (publice sau private) vor asigura triajul epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului.
  • Constituționalitatea acestei măsuri ridică semne de întrebare având în vedere că reglementările prevăd că este obligatorie, dar nu instituie și garanții pentru drepturile omului.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI