Ultima oră! ÎPS Pimen a primit trei doze de plasmă imunizată. Ce șanse îi mai dau medicii

de: Rosu Ioana
05 05. 2020

Momente de cumpănă pentru ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Acesta este internat la “Matei Balș” din data de 20 aprilie, iar starea sa de sănătate s-a înrăutățit pe zi ce trece. Aflat în stare critică la Terapie Intensivă, medicii au decis să-i administreze cel mai nou tratament pentru COVID-19, cel cu plasma imunizată, recoltată de la pacienții vindecați.

ÎPS Pimen, în stare critică

Medicii de la Institutul “Matei Balș” fac eforturi uriașe pentru a-l salva pe Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. Vestea stării critice de sănătate a întristat o țară întreagă, iar ieri, medicii care se ocupă de acesta au decis să-i administreze cel mai nou tratament anti-COVID-19. Potrivit RomaniaTV, cadrele medicale de la Matei Balș i-au administrat trei doze de plasmă imunizată de la pacienții vindecați de coronavirus. Decizia a fost luată în urma stării de sănătate extrem de gravă, în speranța că acest tratament îl va putea stabiliza.

În urma aplicării tratamentului cu plasmă imunizată, un pacient a ieșit de la Terapie Intensivă, iar alți doi sunt tot în această secție. Potrivit specialiștilor, tratamentul revoluționar se administrează doar cazurilor extrem de grave, plasma fiind partea lichidă și incoloră a sângelui ce conține anticorpi.

Tratamentul cu plasmă imunizată, o șansă în plus pentru pacienții infectați cu COVID-19

În urma unor studii de specialitate, tratamentul s-a dovedit a fi o șansă nouă la viață pentru pacienții infectați cu COVID-19, în stare gravă. Acesta se practică în multe state ale lumii și ale Europei.

Acest tratament este limitat, el putând exista doar în măsura în care persoanele vindecate de COVID-19 vor să doneze plasmă.

Primele prelevări de plasmă din România s-au făcut la Centrul de Transfuzii București, în urmă cu aproape două săptămâni. Unul dintre donatori, Andrei Tănase, a povestit pentru libertatea.ro experiența sa: “Am stat vreo două ore, procedura durează cel mult o oră. Personalul încă e la început și încă învață. Era un specialist care le făcea training. E nedureros complet, e ușor de donat, nu te simți slăbit, pentru că plasma e separată și sângele se întoarce în organism”, a spus acesta.

În acest moment, nu se cunosc informații cu privire la o îmbunătățire a stării de sănătate a ÎPS Pimen. Medicii sunt în continuare rezervați, starea arhiepiscopului fiind una extrem de gravă.