Medicii francezi avertizează. Ce simptom nou ar putea fi asociat cu COVID-19 și ce să faci dacă îl ai
Știm cu toții că simptomele COVID-19 sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe sezoniere. Bolnavul manifestă febră, tuse și greutate în respirație (dispnee). Totuși, specialiștii francezi au descoperit recent un nou simptom care ar putea fi asociat cu noul coronavirus, și anume dispariția mirosului.
Pierderea mirosului, unul dintre simptomele posibile ale noului coronavirus
Medicii francezi au observat, că unii bolnavi de COVID-19 prezintă, pe lângă simptomele deja binecunoscute, și dispariția mirosului. Specialişti ORL au observat în aceste ultime zile „o recrudescenţă a cazurilor de anosmie”, a indicat vineri şeful Direcţiei pentru Sănătate din ministerul de resort, Jerome Salomon, în cadrul informării zilnice referitoare la situaţia pandemiei în Franţa, relatează Digi24. Mai exact, potrivit specialiștilor, se pare că ar fi vorba de o dispariție bruscă a mirosului, fără a avea nasul înfundat. Iar în unele cazuri pacienții au semnalat și dispariția gustului.
Nu toți bolnavii își pierd mirosul
Anosmia, sau pierderea mirosului, poate apărea împreună cu alte simptome, ori izolat de acestea, potrivit unor descrieri făcute de bolnavi. Cu toate acestea, simptomul se întâlnește destul de rar la persoanele afectate de COVID-19 și este observat, în general, la pacienții tineri care prezintă o formă mai puțin severă, a spus Jerome Salomon, citat de aceeași sursă. Medicii ORL au observat că bolnavii cu anosmie au vârste cuprinse între 23 și 45 de ani.
Potrivit președintelui Consiliului național profesional al medicilor ORL, Jean Michel Klein, „persoanele care resimt anosmie, trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauţie şi să poarte mască, chiar şi în cadru familial”
Nu se recomandă tratament, ca în cazul unei afecțiuni clasice
Spre deosebire de protocolul de tratament al unei anosmii clasice, medicul recomandă să nu fie administrată corticoterapie (tratament cu hormoni), „care slăbeşte răspunsul imunitar”, sau o spălare a foselor nazale care ar risca să „trimită virusul din mucoasa nazală în plămâni”.
Simptomul a fost remarcat şi de publicaţii germane şi americane, a subliniat Jean-Michel Klein.