20 ian. 2021 | 10:40

Medicii din Wuhan spun adevărul despre covid-19. Virusul, mortal și liber din decembrie 2019

News
Medicii din Wuhan spun adevărul despre covid-19. Virusul, mortal și liber din decembrie 2019
Medicii din Wuhan, accident sau conspirația tăcerii

Încă de la începutul pandemiei, au existat zvonuri că virusul, răspândit din Wuhan, China, a făcut ravagii mult mai devreme. Inițial criza a fost anunțată în martie 2020. Însă, conform unui reportaj făcut de un canal tv britanic, totul a început mult mai devreme. Medicii din Wuhan au făcut declarații, sub anonimat, despre adevărata criză. Speculațiile legate de criza din Wuhan spun că totul a început în noiembrie 2019. Inițial fusese anunțată în ianuarie 2020, de guvernul chinez.

Wuhan, accident sau conspirația tăcerii

Postul britanic ITV a difuza un documentar-anchetă cu privire la evenimentele premergătoare pandemiei covid-19.  Conform informațiilor din martie 2020, virusul a fost prima dată descoperit în regiunea Wuhan din China.

La acel moment guvernul chinez anunța că virusul s-ar fi descoperit într-o piață de pește din regiunea Wuhan. Oficialii chinezi anunțau de fapt în ianuarie 2020 declanșarea pandemiei, dar multe din datele furnizate erau contradictorii și insuficiente.

Medicii din Wuhan, filmați în secret, au recunoscut că li s-a cerut să mintă și că știau că virusul este mortal și se răspândește între oameni înainte ca guvernul din China să spună lumii despre criza din Wuhan.

Mai multe documente preluate de canalele de știri importante, precum CNN, au scos la iveală și alte informații devastatoare. CNN raporta existența unui document intern al autorităților chineze, document în care era specificată data la care fusese depistat prima dată virusul în Wuhan. Data, conform acestui document, era cu totul alta, și anume jumătatea lunii noiembrie 2019.

Documentarul șoc prezentat de britanici cu medicii din Wuhan

Postul ITV a prezentat documentarul în care medicii din Wuhan au fost filmați în secret, recunoscând că știau cât de periculos era coronavirusul când a început să facă ravagii în Wuhan, dar spun că li s-a spus să mintă despre asta. Profesioniștii din domeniul medical din Wuhan spun că știau despre decesele cauzate de covid-19 încă din decembrie 2019.

Dar nimeni nu a știut nimic până la jumătatea lunii ianuarie înainte ca China să fi informat OMS despre primul deces. De asemenea, tot atunci și-au dat seama că virusul trece de la om la om foarte rapid. Spitalelor li s-a spus „să nu spună adevărul”.

În același timp autoritățile chineze au vrut să mușamalizeze totul, reiese din interviurile medicilor. Apelurile de a renunța la festivitățile de Anul Nou au fost respinse deoarece autoritățile doreau „să prezinte o societate armonioasă și prosperă”.

Documentarul, prezentat aseară, pe 19 ianuarie, de ITV, aduce noi mărturii, într-un documentar numit Outbreak. Virusul care a zguduit lumea, pălește în fața negărilor Chinei de acoperire a epidemiei în primele sale zile. Acest documentar vine pe fondul unei presiuni crescânde asupra Chinei. Mai ales după ce un grup susținut de OMS a declarat luni că Beijingul este prea lent pentru a răspunde la focar.

Declarația OMS vine la câteva zile după ce SUA a publicat noi acuzații. Acestea sugerează că virusul ar fi putut să scape dintr-un laborator din Wuhan. Documentarul se adaugă și unui număr tot mai mare de dovezi că guvernul din China a mințit lumea cu privire la etapele incipiente ale focarului de coronavirus, permițându-i să se transforme într-o pandemie globală.

Începutul crizei Wuhan și informațiile ascunse de China

China informa OMS cu privire la 27 de cazuri de boală necunoscută pe 31 decembrie 2019. Nu vorbeau, în raport, de niciun deces. Asta până până la jumătatea lunii ianuarie. Medicii chinezi filmați în secret de un jurnalist ITV spun că știau înainte că virusul este mortal.

”De fapt, la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, ruda cuiva cunoscut a murit de acest virus. Mulți dintre cei care nu-l aveau au fost, de asemenea, infectați, inclusiv oameni pe care îi cunosc.”, povestește medicul sub anonimat.

Începând cu 12 ianuarie, OMS spunea că „nu există dovezi clare ale transmiterii de la om la om” și a spus că este „liniștită de calitatea” răspunsului Chinei. Potrivit unui raport, medicilor care au participat la ședințe în spitalele din Wuhan li s-a spus „să nu vorbească” despre adevărata natură a contagiunii.

”Știam de acest virus transmis de la om la om. Dar când am participat la o ședință de spital, ni s-a spus să nu vorbim. Liderii provinciei au spus spitalelor să nu spună adevărul.”, a spus un alt medic.

Până pe 21 ianuarie, când OMS a emis primul său raport de situație asupra virusului, boala infectase cel puțin 278 de persoane în China și se răspândise în alte trei țări. Medicii din Wuhan susțin că autoritățile știau riscurile sărbătorilor de Anul Nou. În același timp au realizat că răspândirea virusului, prin călătorii și mulțimile de oameni, ar putea „accelera răspândirea virusului”.

Apar mărturii și documente incriminatorii din ce în ce mai multe

Mărturia profesioniștilor din domeniul medical din Wuhan este susținută de virologi de frunte, inclusiv de specialistul în boli infecțioase, dr. Yi-Chun Lo, directorul general adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan.

”Gestionarea foarte timpurie a focarului a fost doar o mizerie, un eșec. Cred că pandemia ar fi putut fi evitată la început dacă China ar fi transparentă în legătură cu focarul și ar fi fost rapidă în a furniza lumii informațiile necesare.”, declara dr. Yi-Chun Lo.

Documentarul prezintă și mărturia doctorului Yin-Ching Chuang, de la Rețeaua de prevenire și tratament a bolilor infecțioase din Taiwan, care spune că el și echipa sa au încercat cu disperare să afle dacă virusul se răspândea între oameni.

După ce au primit permisiunea de a călători în China continentală, ei spun că le-a fost greu să obțină răspunsuri clare până când adevărul a apărut în cele din urmă într-o întâlnire.

”Am pus o mulțime de întrebări, fără să vreau. Răspunsurile au apărut în cele din urmă și au spus că transmiterea limitată de la om la om nu poate fi exclusă. Care a fost amploarea infecției? Cât de mare a fost această epidemie?

Câți pacienți au fost afectați? Nu știam. Numai ei știau asta. De ce China nu a informat mai devreme alte țări despre această problemă a infecției transmisibilă de la om la om?”, spune medicul.

OMS acuzat de ascunderea adevărului

Luni, un nou raport al unui grup de experți susținut de OMS a declarat că este „clar că măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate cu mai multă forță de către autoritățile locale și naționale de sănătate din China” în ianuarie trecut.

Grupul, înființat în iulie anul trecut, după ce țări, inclusiv Australia, au supărat China cerând o anchetă, a declarat că există „potențialul ca semnele timpurii spun că trebuia să se fi acționat mai rapid” atât de China, cât și de OMS. Critica este în contradicție cu declarațiile publice ale OMS de atunci, când a lăudat China pentru „viteza remarcabilă” cu care a răspuns la focar.

Administrația Trump, acuzatorul vehement al dezinformării

Grupul a dat vina pe OMS însăși, care s-a confruntat cu un val de critici, în special din partea administrației Trump, aceasta spunând că OMS este prea aproape de Beijing.

Critica ambelor autorități vine în timp ce o echipă de experți desfășoară o misiune separată, sensibilă din punct de vedere politic, în China, pentru a investiga originile bolii. Șeful OMS a declarat luni că „nimeni nu ar trebui să se îndoiască că acesta este un exercițiu științific” pentru a înțelege cum a apărut virusul.

Echipa era de așteptat să investigheze piața animalelor legată de un grup timpuriu de cazuri. Același grup nu mai crede că în acest caz virusul a sărit de la animale la oameni.

Se suspecta că virusul este originar de la lilieci, acum, însă, oamenii de știință spun altceva. Aceștia declară că este posibil să fi trecut la oameni printr-o altă specie, posibil pangolini.

Administrația Trump a susținut teorii alternative, respinse de China. Conform acestora virusul ar fi putut să scape dintr-un laborator de virologie din Wuhan.

Vinerea trecută, departamentul de stat american a susținut că unii cercetători de la institut au arătat posibile simptome ale Covid-19 cu săptămâni înainte ca focarul să iasă la iveală.

China a promovat ideea că virusul nu ar fi putut proveni deloc în interiorul granițelor sale. Guvernul declara că ar fi ajuns pe fructele de mare contaminate din alte părți.

Documentarul a fost difuzat pe ITV marți la 21:00.

PlaySport
BREAKING NEWS! Teo Trandafir și-a dat DEMISIA: „Din păcate, voi renunța”
Ego.ro
Andreea Marin, IREZISTIBILĂ în cea mai scurtă rochie purtată vreodată! Nu ai mai văzut-o așa
Digi24
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat al lui Shani Louk a fost premiată
Cancan.ro
Divorțează Prințul William de Kate Middleton?! Cei doi au recunoscut adevărul despre relația lor din ultimii ani
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Romania TV
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
Capital.ro
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
EVZ.ro
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Adevarul
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
BZI.ro
Cătălin Botezatu este într-o formă de invidiat! „Nu mă distrez și am un regim de viață ok!”
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Imagini de la locul prăbușirii dronei în Insula Mare a Brăilei. „Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri”
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Care era relația, de fapt, dintre Andreea Morega și Mirel Dragomir, omul care a ucis-o. A ieșit totul la iveală acum
Redactia.ro
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul disperat al bărbatului
Viva.ro
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom și a fost văzut de toată lumea, live, pe WC
Digi24
VIDEO O dronă ar fi căzut în Insula Mare a Brăilei. Armata face căutări în zonă
Digi24
Val de susținere pentru Oana Radu după ce cântăreața a povestit ce i-a făcut fostul soț
Unica.ro
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Capital.ro
Tinerii din România care pot primi 330 de lei lunar, timp de doi ani
Antena 3
Cum arată acum Luana, fosta soție a lui Cabral. La 56 de ani, e într-o formă de zile mari
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
Vești PROASTE de la CASA de PENSII! NU se mai dau PENSIILE MAJORATE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro