Medicii din București, puși la zid. Ce le-a cerut DSP tuturor spitalele după explozia de cazuri COVID-19

de: Rosu Ioana
15 10. 2020

În contextul pandemiei de COVID-19, situația spitalelor din București pare să fie scăpată de sub control. După ce ieri, România a înregistrat 4.016 cazuri, Direcția de Sănătate Publică a trimis o solicitare urgentă către toate spitalele din București. Acestea au primit recomandări pentru organizarea cât mai rapidă și mai eficientă a unităților sanitare pentru a primi pacienți infectați cu noul coronavirus.

Spitalele din București, obligate să-și amenajeze circuite pentru pacienții cu COVID-19

Situația cazurilor de COVID-19 în țară, dar și în București, a ajuns la limită. După ce ieri s-au înregistrat 692 de cazuri în Capitală, DSP a tras un semnal de alarmă și a rugat toate spitalele să se reorganizeze pentru a crea condiții de siguranță astfel încât să se poată interna și bolnavi cu noul coronavirus.

Apelul disperat vine după ce paturile din spitalele dedicate pentru COVID-19, cât și unitățile fază1, fază 2 și suportau atins capacitatea maximă. În acest moment incidența cumulată a cazurilor de COVID-19, din ultimele 14 zile, a ajuns la 2,82.

”Urmare a situației epidemiologice existente create de evoluția pandemiei Covid-19 și a numărului insuficient de paturi dedicate pacienților pozitivi cu virusul SARS-CoV-2 din cadrul unităților sanitare din faza I, faza II și suport Covid-19, vă solicităm să întreprindeți cu celeritate demersurile necesare pentru reorganizarea unităților sanitare cu paturi aflate în subordinea dumneavoastră în vederea creării unor circuite pentru internarea pacienților Covid-19 pozitiv, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare”, se arată în nota datată mercuri, 14 octombrie, adresată tuturor spitalelor din municipiul București și semnată de conducerea DSP, potrivit hotnews.

DSP a menționat, de altfel, că această solicitare vine din ”necesitatea stringentă a măririi capacității de tratament Covid-19 în contextul măririi progresive a ratei de incidență cumulată la 14 zile”.

Radu Țincu, adevărul despre sistemul de sănătate învechit

În urmă cu două zile, Radu Țincu, medic primar ATI de la Spitalul Floreasca a preconizat că până la jumătatea lunii octombrie, în cel mai bun caz, spitalele din toată țara vor rămâne fără paturi libere la Terapie Intensivă. În urma bilanțului negru de ieri, afirmațiile sale par să se adeverească mai repede decât ar fi crezut initial.

În ciuda acestei crize sanitare și a soluțiilor găsite pe moment, medicul este de părere că un sistem sanitar învechit, ca cel românesc, nu va putea fi îmbunătățit rapid. De asemenea, mai mulți medici consideră că această decizie DSP va dezechilibra și va îngropa și mai tare sistemul în propriile neajunsuri.

„Cele 1.050 (n.r. de locuri la ATI), din perspectiva mea, se vor ocupa foarte curând. La peste 2.000, 2.500 de cazuri în fiecare zi, cel mai probabil după jumătatea lunii octombrie vom asista la o umplere a capacității de Terapie Intensivă dedicată celor care au coronavirus.

Ne lovim din nou de infrastructura deficitară pe care o avem – sigur, ea a mai fost corectată în perioada aceasta, însă este iluzoriu și hilar să crezi că într-o criză sanitară globală reușești să compensezi ceea ce nu s-a făcut timp de 30 de ani.

Este clar că s-au reușit anumite cosmetizări și anumite îmbunătățiri, dar de mică anvergură, iar dacă discutăm de personalul medical, personalul medical, oricât de mult am vrea să îl rotim prin aceste detașări… știți cum e cu detașările?

Este aceeași cantitate de doctori și asistenți medicali care este trimisă în diferite zone din țară și ulterior rotită în alte zone din țară”, a spus acesta, potrivit gandul.ro.