Medicii de la ATI rup tăcerea: „Ne mor pacienți în brațe, ne mor în mână, câteodată nici nu mai apucăm să ajungem la ei”
Explozia cazurilor de COVID-19 au transformat sistemul medical românesc într-o bombă cu ceas. Medicii se simt neputincioși în fața valurilor uriașe de pacienți infectați cu COVID-19. Din păcate, pe zi ce trece, șansele de supraviețuire a celor care ajung la Terapie Intensivă sunt tot mai mici. Medicii din Timișoara trag un semnal de alarmă și povestesc coșmarul pe care îl trăiesc zilnic.
Cazurile se agravează foarte repede, iar pacienții mor subit
Medicii din Timișoara cer ajutor disperat, asta după ce capacitatea spitalului a devenit neîncăpătoare pentru numărul tot mai ridicat de pacienți. Astfel că, zilnic se prezintă în spital 100 de pacienți infectați, un număr mult prea mare pentru a putea încăpea în secțiile deja ocupate.
Din acest motiv, medicii sunt forțați să trieze pacienții după gravitatea cazurilor. Partea tristă este că starea pacienților se agravează de la o zi la alta, iar o astfel de triere poate deveni inefcientă.
Pacienții stau la rând pentru a le fi efectuat CT, iar în urma rezultatelor, medicii decid cine trebuie să rămână în spital și cine va fi ținut sub tratament acasă.
„Dacă înainte, acum 2-3 săptămâni, din pacienții care se prezentau, un număr foarte mic rămâneau internați, sub 10%, acum lucrurile s-au schimbat, pentru că pacienții sunt mult mai simptomatici și ajung să rămână internați undeva între 20-30% dintre ei, mai mult decât înainte, deja vin simptomatici de acasă”, a declarat Diana Manolescu, director medical.
Pacienții de la Terapie Intensivă au șanse mici de supraviețuire
Mirela Poroșnicu, coordonator ATI a declarat recent pentru Digi24 că șansele ca pacienții intubați să-și mai revină sunt minime, iar în cel mai bun caz, procentul care scapă este sub 10%.
“Încercăm să ne menținem optimismul și să ne gândim că la un moment dat se va termina. Nu ne putem lăuda cu un succes al supraviețuirii. La pacienții intubați, șansa de supraviețuire este de sub 10%”, a dezvăluit medicul.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara a descris momentele de groază prin care trec atunci când le mor pacienții sub privirile neputincioase. În ciuda faptului că de șapte luni trăiesc în același mediu traumatizant, medicii suferă ca la început după fiecare viață pierdută.
„Zi și noapte vin pacienți, ne mor în brațe, ne mor în mână, câteodată nici nu mai apucăm să ajungem la ei că decedează subit. Trăim momente tragice. Am trăit povești tragice, cum am trăit și povești de succes. Nu poți să fii un medic bun dacă nu ai credință și nu empatizezi cu pacientul, nu poți fi robot.
Oricât de mult ne-am proteja, interiorizăm toate cazurile. Când pacientul se uită cu speranță la tine, trebuie să găsești resursa umană și de infrastructură să faci tot pentru el, pentru că nu poți să îi dezamgesti speranța și el își pune viața în mâna ta. Ești dator să faci tot ce poți să-l salvezi”, a dezvăluit acesta, la Digi24.