Medicamentul folosit de români, total interzis în farmacii. Era esențial în această perioadă

Ranitidina a fost scoasa de la vanzare

Un medicament folosit de români a fost total interzis în farmacii. Era esențial în această perioadă. Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat blocarea la vânzare în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină, până când CE va lua o decizie în cazul acestei substanţe. Motivul blocării este după ce au fost depistate impurităţi nitrozaminice, ce prezintă potenţial cancerigen, anunţă ANMDMR.

Un medicament esențial și foarte folosit de toți românii a fost interzis în farmacii. Poate provoca cancer

Agenția Națională a Medicamentului a blocat vânzarea în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină după ce au fost depistate impurități nitrozaminice.

Conform unei informări a Agenţiei Medicamentului, impurităţile nitrozaminice aparţin categoriei de substanţe cu potenţial cancerigen la om.

Comunicatul care interzice medecamentele pe bază de ranitidină

Ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeana (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA), Agenţia Naţională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”, conform sursei citate.

Astfel, Agenţia Medicamentului a dispus toţi deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă pentru aceste medicamente să transmită seriilor fabricate, în termen de valabilitate, aflate în depozitul propriu cât şi distribuite în reţeaua farmaceutică (depozite şi farmacii), precum şi a seriilor fabricate şi neeliberate la vânzare.

Medicamentele pe bază de ranitidină trebuie să fie raportate, inclusiv cele aflate în depozite

În plus, ei trebuie să transmită ANMDMR lista distribuitorilor cărora le-au fost distribuite seriile medicamentelor pe bază de ranitidină, precum şi dovada informării acestora cu privire la acţiunea de blocare la vânzare.

De asemenea, deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă au fost bligaţi să transmită informaţii şi cu privire la ce cantități dețin în depozitul propriu, din substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, fabricată de producatorii carora li s-a suspendat CEP.

Pacienții trebuie să consulte medicul pentru alternative la medicamentele interzise

ANMDMR informează, în acest context, profesioniştii din domeniul sănătăţii asupra disponibilităţii pe piaţă a unor tratamente alternative şi recomandă pacienţilor să-si consulte medicul în acest sens”, arată sursa citată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI