Medic specialist, avertisment uriaș despre infecția cu COVID-19 în avion: „Toți de acolo vor fi bolnavi”

de: Rosu Ioana
14 12. 2020

Perioada sărbătorilor se apropie cu pași repezi, motiv de revenire în țară pentru mulți cetățeni care se află departe de casă. Pentru românii din diaspora, sărbătorile de iarnă sunt un prilej de a-și revedea rudele dragi de care au fost nevoie să se despartă, din dorința de a-și croi un viitor mai sigur pe meleaguri străine. Din păcate, în contextul pandemiei de COVID-19, medicii atrag atenția cu privire la pericolul ce ne pândește în interiorul aeronavei care ne va aduce la destinația dorită.

Cum ne infectăm cu noul coronavirus în avion

Multe țări frecventate de români s-au aflat pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, motiv pentru care, la intrarea în România, aceștia erau nevoiți să stea în carantină pentru 14 zile. Potrivit noilor actualizări, multe dintre aceste state au fost eliminate de pe această listă „neagră”, astfel că mulți români sunt bucuroși că pot sosi acasă fără interdicții de izolare.

Cu toate acestea, medicii atrag atenția asupra pericolului mare de infectare în aeronavă, cât și asupra riscului de îmbolnăvire a persoanelor pe care le vizitați.

Deși masca de protecție este condiție obligatorie pentru îmbarcare, există momente în care poți să rămâi fără ea, cum ar fi consumul produselor alimentare oferite la bordul aeronavei.

În ciuda pericolului de infectare, aceste mici pauze de la purtarea măștii sunt permise, moment în care virusul d epoate transmite cu o viteză nebănuită.

Medicul Valeria Herdea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România și președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în medicina de familie a explicat cum se poate transmite o boală pe cale aerogenă.

„Nu ai de unde să știi dacă ești în incubație de infecție”

Potrivit celor spuse de cunoscutul medic, infecția se transmite fără ca cel purtător de virus să dorească acest lucru, ba chiar fără să știe că este infectat.

”Asistăm la fenomenul de migrare a populației. Oamenii nu sunt stabiliți doar într-un loc. Circulă. Dacă ne întoarcem puțin timp, vedem că varicela, rujeola au distrus continentul american pe vremea lui Columb.

Nu mai suntem pe vremea lui Columb, dar circulăm, iar în circuitul acesta al populației urcă oameni care sunt bolnavi. Inclusiv acum în pandemie.

N-ai de unde să știi că poate tocmai ești în incubație de infecție SARS-CoV-2 și vei face boala Covid-19. Cei din avion ce vină au? Niciuna. Dar nici tu ai nicio vină pentru că nu știai că ești bolnav. Aglomerarea este mică și, în 14-28 zile, toți din avion vor fi bolnavi. Aceasta este modalitatea de a transmite aerogen o boală foarte repede”, a dezvăluit Dr. Valeria Herdea la DC News.