Medic primar ATI, avertisment îngrijorător după petrecerile fără restricții de pe litoral

de: Rosu Ioana
03 05. 2021

În ciuda restricțiilor anunțate de autorități, tinerii adunați la malul mării s-au distrat cum au știut mai bine. Din păcate, perioada unui an întreg de restricții și-a pus amprenta într-un mod nefast asupra comportamentului actual al populației. Medicul ATI, Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, a explicat ce consecințe vor avea aceste distracții de weekend, în lipsa unor măsuri de protecție.

La ce trebuie să fie atenți toți tinerii

Medicul Radu Țincu este renumit pentru intervențiile sale cu privire la pandemia de Covid-19 și la evenimentele care au loc în spital, la Terapie Intensivă. În urma publicării mai multor evenimente de la mare, din weekendul cu 1 mai și Paștele, medicul avertizează tinerii cu privire la riscul crescut de contaminare cu noul coronavirus.

Potrivit acestuia, o mare parte din tineri nu a apucat să se imunizeze, motiv pentru care, există toate șansele ca această categorie să se infecteze și să transmită la părinți și bunici.

„Este clar că toată lumea dorește să recapete viață normală de dinainte de pandemie. Pe de altă parte, după fiecare perioada de sărbători, peste tot în lume, a existat o creștere a numărului de cazuri. Însă ceea ce este important, este că această creștere să nu fie substanțială și să creeze probleme pentru sistemul de sănătate publică”, a precizat Radu Țincu la Antena 3.

Categoriile vulnerabile, în pericol

Deși creșterea cazurilor în anumite perioade cheie reprezintă un fenomen normal, medicul atrage atenția cu privire la diferența dintre numărul de cazuri deja existent și o posibilă explozie apărută în urma acestor evenimente ilegal desfășurate.

“În continuare trebuie să avem grijă, și mai ales dacă discutăm de cluburi, discutăm de persoane tinere. Mulți dintre ei nu au apucat să se imunizeze și pot să se transforme în vectori de transmitere a virusului către persoanele vulnerabile, pe care le întâlnesc ulterior.

Discutăm de părinți, bunici, care pot avea anumite boli cronice și, în acest context, există un risc foarte mare de transmitere a virusului către cei care pot dezvolta o formă severă”, a adăugat medicul

Medicul de la Floreasca a afirmat că nu există dovezi științifice care să demonstreze că virusul nu se tranmsite atunci când temperatura este ridicată.

“Nu s-a dovedit în practică, că în prezența temperaturilor mai ridicate, virusul se transmite cu dificultate.

Ceea ce știm cu siguranță este că aglomerarea în spații închise, unde se cânta, se dansează și există o activitate fizică care predispune la o vehiculare mai intensă a particulelor virale, crește riscul de transmitere a virusului.

De aceea recomandarea este, în continuare, pentru aceste zone, să respectăm distanțarea fizică și regulile sanitare.”, a concluzionat medicul primar ATI.