Medic pediatru, avertisment crunt despre cel mai periculos simptom Covid-19 la copii: „Nu mai trebuie să stea acasă. Trebuie dus la spital”

de: Rosu Ioana
03 02. 2022

Vicepreședintele fondator al Societății Române de Pediatrie, Ioan Ghergina, a transmis un semnal de alarmă către părinți, în contextul în care tot mai mulți copii se infectează cu tulpina Omicron. Din păcate, boala debutează cu simptome înșelătoare, specifice sezonului rece, astfel că tot mai mulți părinți ajung mult prea târziu la un specialist. Pentru a evita amânarea unui tratament potrivit pentru copii, pediatrul le-a oferit părinților câteva sfaturi prețioase.

„Febra nu este obligatorie la început”

Infecția cu Covid-19 este extrem de răspândită în țara noastră, iar potrivit avertismentelor făcute de specialiști, ne apropiem cu pași repezi de vârful valului cinci al pandemiei. Din acest motiv, zilnic sunt înregistrate recorduri de infectări, iar spitalele încep să se aglomereze. Din păcate, copiii nu fac excepție de la infectarea cu Omicron, iar semnalele care indică contactarea virusului sunt uneori înșelătoare, părând simptomele unei banale răceli.

Din păcate, netratate la timp, aceste simptime aparent minore pot conduce la dezvoltarea unor forme grave ale bolii, iar în cel mai rău caz, pot provoca decesul. Pentru a nu exista acest risc, medicul Ioan Gherghina a tras un semnal de alarmă privind simptomele la care părinții trebuie să fie foarte atenți.

„Este foarte important să dăm atenție unor simptome care par minore, ca la o viroză obișnuită. Febră, poate să fie o febră înaltă, dar și o febră moderată, nu este obligatorie însă la început. Semne de viroză, rinoree, la început apoasă, apoi poate să fie mai consistentă, strănut, tuse, dureri în gât la înghițit. Pentru că suntem în epidemie asemenea manifestări trebuie să atragă imediat testarea, chiar testarea rapidă”, a explicat acesta.

Simptomul care nu mai suportă amânarea unei consultații medicale

Medicul a subliniat că apariția unei temperaturi ridicate reprezintă un semnal care indică foarte clar necesitatea prezentării de urgență la medic. Acesta a subliniat că riscul infecției cu Omicron este acela că debutează cu simptome ușoare, riscând ca în câteva zile, starea micuțului să se agraveze extrem de tare.

„Dacă copilul are peste 39 de grade, nu mai trebuie să stea acasă. Trebuie dus la spital. Este obligatoriu consultul de specialitate.
Este periculoasă (n.r. varianta Omicron) pentru că începe insidios, cu semne minore, cărora nu le dai importanță. Intervenim prea târziu cu tratamenul.”, a adăugat medicul pediatru, la Antena 3.

Vă reamintim că, începând cu 26 ianuarie, în România este posibilă vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5-11 ani cu serul produs de Pfizer-BioNTech. Spre deosebire de dozele destinate adulților, cele pentru copii conțin o cantitate mai mică de ser, fiind special destinate acestei grupe de vârstă. Potrivit specialiștilor, vaccinarea anti-Covid-19 este cea mai puternică armă care împiedică o formă gravă a bolii.