Medic infecționist din Iași, avertisment crunt pentru românii vaccinați anti-Covid-19 cu schema completă: „Pot fi considerate ca persoane nevaccinate”

de: Rosu Ioana
26 11. 2021

Medicul infecționist Florin Roșu atrage atenția cetățenilor cu privire la expirarea perioadei în care primele două doze de vaccin oferă imunitate organismului. Acesta lansează un avertisment către cei care s-au vaccinat cu doza completă, în urmă cu cel puțin șase luni. De asemenea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva confirmă o scădere a infectărilor Covid-19, îndemânând românii să respecte măsurile de prevenție și să se vaccineze în număr cât mai mare.

Efectele nevaccinării anti-Covid-19 cu doza a treia

Managerul Spitalului “Sfânta Parascheva” vine cu vești bune privind evoluția pandemiei și a valului patru. Potrivit infecționistului, în această perioadă se resimte o ușoară scădere a infectărilor Covid-19, motiv de încurajare pentru cetățeni să respecte măsurile de prevenție și să se vaccineze pentru a preveni un alt val de cazuri.

De asemenea, medicul atrage atenția asupra valului 5, apărut deja în țările vestice, motivul principal fiind reticența la vaccinare cu doza a treia, având în vedere pierderea imunității oferite de primele două doze.

“Din fericire, în momentul de faţă se observă o scădere a numărului de cazuri. Sfatul meu însă este de a fi vigilenţi în continuare, de a respecta măsurile de prevenţie şi în primul rând de a continua vaccinarea. Este foarte important să executăm şi cea de-a treia doză.

Faptul că persoanele vaccinate nu au optat pentru realizarea celei de-a treia doze ne-a dus în situaţia care este acum în ţările din vestul Europei, unde incidenţa a început să crească”, a explicat medicul, potrivit ZDI.

“Cu două doze de vaccin nu vom putea evita valul 5”

Florin Roșu avertizează românii cu privire la valul 5, care ar putea fi privit ca o certitudine, atâta vreme cât rata de vaccinare în România este mică, iar persoanele vaccinate cu două doze nu doresc să o facă și pe cea booster, de întărire a imunității. De altfel, acesta susține că după o perioadă de 6-7 luni de la imunizarea cu cea de-a doua doză, persoanele imunizate se pot considera nevaccinate, privind protecția redusă împotriva Covid-19.

“Este verificat din punct de vedere ştiinţific că titrul de anticorpi este menţinut în organism până la un interval de 6-7 luni. De aceea este foarte importantă doza booster. Atâta timp cât rata de vaccinare se menţine la un nivel atât de scăzut, inclusiv la persoanele care au deja două doze, nu vom putea evita valul 5.

Chiar dacă discutăm de o rată de vaccinare de 40%, trebuie să luăm în calcul ceea ce spuneam şi anume că persoanele care nu au efectuat cea de-a treia doză, deşi au făcut primele două doze, pot fi considerate ca persoane nevaccinate”, a subliniat dr. Florin Roşu, potrivit sursei citate.