Medic infecționist, semnal de alarmă pentru cetățeni. Ce riscă să pățească persoanele care s-au imunizat împotriva Covid-19

Medic infecționist, semnal de alarmă pentru cetățeni. Ce riscă să pățească persoanele care s-au imunizat  împotriva Covid-19
Medic infecționist, avertisment pentru populație

Valul patru al pandemiei de Covid-29 pare că se apropie cu pași repezi, în timp ce medicii ne avertizează asupra pericolelor la care suntem expuși. Din păcate, imunizarea unui procent semnificativ din populație pare să fie tot mai departe de realizare, acest lucru fiind cauzat de mai mulți factori. Medicul Octavian Jurma reamintește că situația României este una îngrijorătoare, recomandându-le cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate și să meargă să se vaccineze în număr mare.

Imunitatea va începe să dispară

Medicul infecționist Octavian Jurma nu se arată foarte încrezător în modul în care va evolua situația epidemiologică în România, având în vedere faptul că persoanele care au trecut prin boală sau s-au vaccinat vor începe în perioada toamnei să piardă din imunitate, ba chiar să dispară complet.

„Situația este îngrijărătoare în România, tocmai pentru că în majoritatea imunității dobândite care ne-a permis să ieșim din valul trei este imunitate dobândită prin infectare care va începe să dispară peste trei luni, astfel încât în toamnă am putea intra în școli cu un prag de imunizare al populației de 30%”, a spus și Octavian Jurma.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, este și el de părere că numărul persoanelor imunizate anti-Covid19 nu a ajuns nici măcar la jumătate din populație.

„O cifră rezonabilă este în jur de 7 – 7,5 milioane de persoane care prezintă imunitate, fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Și atunci asta înseamnă circa 35 – 40% din populație.

Atâta timp cât va rămâne o masă relativ mare de oameni și mai ales în cazul României, unde probabil că 60% dintre persoane nu au anticorpi protectori, atât timp cât va exista această masă de oameni nu putem să excludem posibilitatea reapariției unei transmiteri comunitare”, a adăugat Alexandru Rafila, referindu-se la valul patru al pandemiei, potrivit AlephNews.

Medicul Radu Țincu, despre imunitatea în fața virusului

La poli opuși celor doi medici infecționiști, Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca din Capitală a explicat că fiecare organism reacționează diferit. Potrivit acestuia, există studii care arată că unele persoane au dezvoltat anticorpi la virusul SARS după 16 ani de la efectuarea vaccinului.

„Nu este primul virus SARS-CoV-2 la care avem o astfel de imunitate celulară și o memorie imună. Chiar și un alt virus, tot un coronavirus în 2000, când a fost pandemia de SARS, până la 16 ani au existat persoane care au dezvoltat anticorpi cand s-au reîntâlnit cu acest tip de coronavirus.

Ca să nu mai discutăm de alte virusuri cum ar fi variola care la 50 de ani de la vaccinare tot există această memorie imună. E un studiu care cred ca va fi extins pentru că cu toții ne dorim să aflăm că imunitatea celulară durează mai mult și că este capabilă să producă anticorpi atunci când ne reîntâlnim cu SARS-CoV-2”, a explicat Radu Țincu, potrivit sursei citate.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI