Medic infecționist, avertisment despre cum putem contacta noul coronavirus de la plajă: „Trăiește suficient de mult timp”
În contextul creșterii explozive de noi îmbolnăviri cu COVID-19, autoritățile au transmis tot mai mult informații despre noile măsuri de prevenție, care se vor impune începând cu 1 august. Astfel, purtarea măștii de protecție în spațiile deschise și aglomerate este una dintre regulile pe care românii trebuie să le respecte. Această măsură a fost decisă și pentru stațiunile de pe litoralul românesc, acolo unde vor exista aglomerări de oameni.
Măștile de protecție, obligatorii în intervalul orar 18:00-24:00
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a decis impunerea purtării măștilor pe plajă, pe faleză, în piețe și în spațiile aglomerate. Această măsură a fost luată în contextul în care România se află în a noua zi în care numărul de cazuri noi de COVID-19 depășește cifra 1000.
Deși multă lume vede imposibilă purtarea măștii pe plajă, acolo unde temperatura depășesc 30 de grade, medicii infecționiști atrag atenția asupra pericolului infectării cu COVID-19 chiar de pe plajă.
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, explică:
„Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer – că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat – prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul.
Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm – categoric trebuie să o aruncăm”, spune acesta, potrivit Digi24.
“Virusul trăiește suficient timp”
De aceeași părere este și Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, care a explicat la Digi24 că virusul trăiește suficient timp pe aceste particule de praf, astfel încât cetățenii să îl poată contacta prin inhalare.
„Trăiește suficient de mult timp, pentru că virusul nu circulă singur, circulă în particule mici, lichidiene, cu secreții, cu suport proteic și are de unde să se hrănească, unde să rămână într-un mediu hidratat și să poată fi vehiculat pe acești vectori fizici, cum sunt particulele de praf, particulele de nisip, suprafețele pe care se poate depune și tocmai de aceea, mijloacele de protecție sunt singurul instrument pe care îl avem la dispoziție – atât măștile, cât și igiena riguroasă a mâinilor, a suprafețelor”, a afirmat Ioana Stăncel, potrivit digi24.ro.
Dat fiind faptul că “mitul” contactării noului coronavirus de la plajă a fost confirmat, cetățenii care vor să-și petreacă vacanța la mare sunt rugați să respecte întocmai măsurile de prevenție și igienă, pentru a evita răspândirea comunitară.