Medic infecționist, anunț crunt pentru cetățeni: „Lupta de la Terapie Intensivă nu se va opri curând”
Veștile privind gestionarea pandemiei de Covid-19 nu sunt foarte bune, astfel că tot mai multe decese se înregistrează zilnic. Medicul infecționist Carmen Dorobăț trage un semnal de alarmă cu privire la criza sanitară pe care țara noastră o traversează în această perioadă atât de greu încercată.
„Este nevoie de o regândire de personal pe îngrijire”
Fostul manager al Spitalului „Sfânta Parascheva” din Iași, Carmen Dorobăț, a vorbit în exclusivitate pentru Realitatea Plus despre criza personalului din sistemul medical și despre efectele dezastruoase ale pandemiei. Medicul face apel la cetățeni pentru a se vaccina și în egală măsură îi roagă să îi înțeleagă pe medici, epuizați și ei din cauza suprasolicitării din spitale. Aceasta consideră că o reorganizare și o suplimentare a personalului medical ar aduce schimbpri semnificative în interiorul acestui sistem pus la pământ în acest moment.
“O provocare de lungă durată, o drama de lungă durată este această pandemie. Suntem după o perioadă lungă de stress. Lupta de la terapie intensivă nu se va opri curând. Nu suntem în cel mai simplu moment. O mână de oameni se luptă cu o patologie care se schimbă de la o zi la alta. E nevoie de un lider la Ministerul Sănătății.
E nevoie de o regândire a zonei tehnice, prin reorganizare. Doctori ar fi suficienți pentru zonele cele mai aglomerate. E nevoie de o regândire de personal pe îngrijire, asistenți, dar și pe tehnic. Le-aș spune românilor să-i înțeleagă pe medici și ca oameni. Oamenii nu trebuie să uite să se vaccineze. Doar așa putem să ne resetăm”, a dezvăluit reputatul medic.
Radu Țincu, mesaj acid după tăierea finanțării pentru secțiile ATI
Radu Țincu, medic primar în cadrul secției de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca, a reacționat imediat cu privire la afirmațiile medicului Alexandru Rafila, care a afirmat că fostul ministru al Sănătății ar fi tăiat cu 65% bugetul ATI, în ciuda faptului că toată lumea medicală anunța un al treilea val al pandemiei extrem de greu de gestionat.
„Secțiile ATI aveau un buget stabilit cu un an înainte de începutul pandemiei. Pentru anul 2020, bugetul era proiectat cu un an înainte, în contextul în care majoritatea și-au extins capacitatea de tratament, deci în mod logic, mergând pe o logică simplă matematică, dacă ai mai multe paturi și pacienți în Terapie Intensivă, care consumă foarte mulți bani…
Pacienții COVID-19 sunt pacienți gravi care staționează în medie 3 săptămâni în ATI și care consumă foarte mulți bani din această finanțare a secțiilor ATI.
În momentul în care iei decizia ca, în plină pandemie, în acest al treilea val, unde ai pornit cu peste 1.000 de pacienți la ATI, să tai finanțarea, sigur că reprezintă o politică de neînțeles.
Acest tip de politică a tăierii finanțării la ATI înseamnă mortalitate. Eu cred că orice ministru normal va trebui să reconsidere o astfel de decizie”, a spus medicul la Realitatea Plus.