Medic cunoscut, semnal de alarmă cu privire la situația disperată din spitale: ”Nu și-a putut imagina nimeni, niciodată, că vom ajunge aici”

de: Rosu Ioana
23 04. 2021

În timp ce autoritățile ne țin în emoții de pe o zi pe alta, situația în spitale este cât se poate de grea, astfel că, instalațiile de oxigen încep să cedeze, iar medicii vor ajunge să aleagă pacienții care ar putea fi salvați. Unul dintre aceste exemple este cel al Spitalului Județean Galați, unde medicii sunt obligați să amâne naumite intervenții chirurgicale, din cauza lipsei de oxigen.

Spitalele vechi nu mai fac față

Personalul medical al Spitalului Județean Galați își strigă disperare după ce a ajuns la capătul puterilor. Cadrele medicale susțin că instalația de oxigen nu mai face față, având în vederea înființarea unui nou compartiment Covid-19 și a unei secții de Terapie Intensivă Covid-19, care necesită o mare mare cantitate de oxigen, pe care instalațiile vechi nu o mai pot produce.

”Consumul cel mai mare este cel al pacienților bolnavi de COVID. Terapia Intensivă este singura terapie intensivă non-COVID de la nivelul județului, care acoperă toate urgențele medico-chirurgicale de la nivelul județului, dar și din județele limitrofe.

În continuare primim pacienți de la Brăila, Tulcea, Buzău, Vrancea pentru specialitățile care nu există la nivelul acelor județe și le asigurăm tot noi”, a declarat Violeta Șapira, purtător de cuvânt la Spitalul de Urgență Galați, potrivit Antena3.

Din cauza lipsei de oxigen, personalul medical susține că a fost nevoie de amânarea intervențiilor chirurgicale, de teama producerii altor tragedii.

”Anumite săli care erau capetele de coloană ale rețelei de oxigen sa nu aibă presiune suficientă să intram în siguranță în operație și a trebuit să sistăm operațiile”, a afirmat doctorul Paul Ichim.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al spitalului a menționat că s-au depus toate eforturile posibile în vederea economisirii consumului de oxigen, însă situația este la limită, iar viața oamenilor atârnă de un fir de ață.

”S-a încercat verificarea, astfel încât să fie utile stațiile, să nu meargă în gol oxigenul, pe de altă parte, s-a încercat spațierea în timp a intervențiilor chirurgicale astfel încât să se prioritizeze urgențele și cazurile cronice în limita timpului”, a adăugat Violeta Șapira.

Cum s-ar fi putut rezolva această situație fără precedent

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Galați, a fost depus un proiect care viza deschiderea unei noi secții de Boli Infecțioase către Ministerul Fondurilor Europene, însă acesta nu a primit avizul minsitrului, deși dispune de finanțare. Dacă ar fi fost posibilă construcția unei noi secții, atunci oxigenul din aceste secții arhipline ar fi fost redus, iar criza lipsei de oxigen ar fi putut fi evitată.

”Nu și-a putut imagina nimeni, niciodată, acum câțiva ani de zile că vom ajunge de la 3-4 l de oxigen, necesarul de oxigen pe minut pentru un pac internat la ATI, să ajungem la 40 – 50 l/minut”, a declarat Costel Flotea, președintele Consiliul Județean Galați, potrivit sursei menționate.

Potrivit chirurgului Paul Ichim, protestele din stradă au început să-și arate efectele, astfel că secția ATI este plină cu persoane tinere. Din păcate, renumitul medic susține că mulți dintre acești tineri au decedat, fără să fi avut cormobidități.

”Să știți că nebunia de pe stradă, nebunie,, freedom… nu știu ce, cu urletele din fata porții Spitalului județean s-a regăsit în reanimare acum, că sunt o groază de pacienți tineri fără comorbidități care au murit și reanimarea este plină cu oameni tineri”, a adăugat acesta.