Medic chirurg, apel disperat către autorități: „Ne mor oamenii! Eliberați spitalele de pacienții cu Covid-19!”

Un medic chirurg din Cluj a ajuns să-și strige durerea în mod public, cerând autorităților să elibereze spitalele umplute cu pacienții infectați cu COVID-19 și să-i transfere pe aceștia în spitalele modulare, amenajate special pentru aceste situații. Doctorul trage un semnal de alarmă și avertizează cu privire la un posibil val doi de pandemie.

Medicul Victor Eșanu, președintele Camerei Federativă a Sindicatelor Medicilor din România și angajat la Ambulatoriul de Boli Infecțioase din Cluj, a dezvăluit că situația din spitale nu este una favorabilă pacienților cu boli cronice, mulți dintre ei murind din cauza lipsei de paturi în spitale. Contrar acestei situații, spitalele modulare, destinate pacienților cu COVID-19, sunt goale.

E dramatic fiindcă cei mai mulți bolnavi au rămas fără asistență medicală în ultimele luni. Nu era nimeni pregătit pentru această epidemie. Eu atrag atenția doar că, dacă va fi un al doilea val, va trebui să găsim alte soluții, să nu mai fim nevoiți să lăsăm oameni cu cancere, cu infarct, cu accidente vasculare, fără asistență medicală.

Apoi e nevoie de o reformă clară în Direcțiile de Sănătate Publică, fiindcă după debutul epidemiei în România, directorii și mulți epidemiologi din direcții au dispărut în ceață, or ei trebuiau să fie în linia întâi, să ne învețe ce și cum să facem, să ne îndrume, să ne organizeze secțiile, cum facem un circuit aici, cum facem pe dincolo.

Trebuie pregătite cadre epidemiologice nu doar de formă, nu doar de prietenii și amicii celor care conduc județele, ci chiar de oameni care se pricep la epidemiologie”, a spus medicul, potrivit antena1.ro.

Prea mulți pacienți au avut de suferit

Medicul chirurg vorbește despre investiția inutilă în spitalele module pentru COVID-19, atâta timp cât pacienții infectați cu noul coronavirus umplu toate spitalele din țară, nelăsând loc pentru pacienții care suferă de alte boli.

S-au făcut spitale modulare, care sunt pregătite, unde erau așteptate miile de persoane infectate, nu-i așa? Ei bine, sunt goale. Acelea trebuiau să fie și ar trebui să fie pentru Covid-19. Să fie duși acolo pacienții cu Covid, iar restul secțiilor, clinicilor, să reintre în normal și să nu se mai întâmple niciodată ce s-a întâmplat.

Suntem asaltați de pacienți și trebuie revenit la un sistem sanitar normal. Oamenii susțin sistemul de sănătate cu banii lor și au dreptul la tratamente și au nevoie de tratamente.
Prea mulți pacienți au avut de suferit, pacienți cu nevoi urgente, cu boli cronice. Autoritățile s-au bâlbâit, au trimis ordine de eliberare a spitalelor în proporție de 80%. «Apoi au spus: doctorul decide pe cine primește!».

Ce să mai decid eu, când tu ai golit spitalul? Ordinul acela era destul de clar. Acum văd că nici nu mai recunosc și o dau pe medici, că medicii ar fi trebuit să decidă”, a concluzionat medicul.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI