Medic celebru dezvăluie soluția salvatoare împotriva COVID-19: „Este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care putem să revenim la normalitate”
Medicul Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar Central a fost desemnat de curând coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19. Acesta consideră că vaccinul așteptat de toată lumea reprezintă cea mai sigură și rapidă soluție către o viață normală.
Vaccinarea reduce consumul de antibiotice
Medicul Valeriu Gheorghiță susține că, atât vaccinarea antigripală, cât și cea anti-COVID-19 sunt esențiale pentru o protecție cât mai sigură și mai ferită de antibiotice. Astfel, prin evitarea consumului de antibiotice, șansa ca gemrmenii să dezvolte rezistenţă la antibiotic scade destul de tare, putând folosi aceste tratamente în cazuri de forță majoră.
Medicul primar de la Spitalul Militari consideră că vaccinul anti-COVID-19 este o șansă și o speranță pentru toată lumea, astfel că revenirea la viața normală dinaintea pandemiei ar putea avea loc mai rapid.
„Vaccinarea în general scade consumul de antibiotice. Vaccinarea antigripală scade consumul de antibiotice şi implicit scade riscul de dezvoltare a rezistenţei germenilor la antibiotice.
În ceea ce priveşte infecţia cu SARS-CoV-2, boala COVID-19, trebuie să înţelegem cu toţii că avem, până la urmă, o veste extraordinară, aceea a perspectivei unui vaccin în perioada imediat următoare, motiv pentru care avem o rază de speranţă, avem un motiv de care să ne legăm şi un orizont de aşteptare şi cred cu toată tăria că este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care noi putem, cu toţii, să revenim la normalitate, aşa cum o ştiam anterior”, a spus Gheorghiţă, potrivit Agerpres.
Folosirea excesivă a antibioticelor afectează sănătatea publică
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 susține că vaccinarea va avea în primă fază un rezultat de scădere a numărului de cazuri, iar ulterior, în timp, impactul asupra societății va fi tot mai mare, culminând cu nimicirea virusului.
Medicul atrage atenția încă o dată asupra rezistenței pe care cetățenii o pot căpăta la antibiotice, astfel că, în cazul infecțiilor și a problemelor grave de sănătate, organismul nu va mai reacționa favorabil spre vindecare.
„Practic, este un fenomen natural, pe care noi nu îl putem evita la nesfârşit, dar îl putem încetini, atât ca viteză de apariţie şi ca impact la nivelul societăţii. De altfel, se şi estimează în momentul acesta că rezistenţa anti-microbiană reprezintă una dintre principalele ameninţări la sănătatea publică a populaţiei.
Este foarte important să utilizăm cu mare responsabilitate aceste antibiotice, din cauza riscului de dobândire a rezistenţei. Acesta este un aspect. Al doilea aspect este legat de infecţiile asociate asistenţei medicale, tocmai prin aceşti germeni multirezistenţi care, în final, se selectează în urma terapiilor antibiotice prelungite la pacienţi cu comorbidităţi, la pacienţi aflaţi în stare critică, în special la secţii de terapie intensivă”, a spus medicul.