Maxim istoric în Siberia! Cresc temperaturile din stratosferă cu 40 de grade. Cum afectează vremea din Europa

de: Ștefan R. Apostol
05 12. 2019

De milioane de ani structura planetară a suferit diverse transformări. Animalele, păsările, plantele și oamenii au căutat diverse modalități de adaptare la noul mediu, ceea ce se întâmplă și astăzi. Poluarea ne afectează pe toți deopotrivă, animale, păsări, oameni, apă, aer, pământ. Multe specii de animale și păsări au dispărut sau sunt pe cale de dispariție, calotele glaciare se topesc și animalele polare nu-și mai găsesc locul, bucăți întregi de pământ sunt acoperite de apă, încălzirea globală este din ce în ce mai pronunțată, există multe zone temperate cu secete permanente, stratul de ozon s-a subțiat și razele soarelui sunt de la o zi la alta mai periculoase, din cauza evoluției dezastruoase de acumulare a cantității de CO2 în atmosferă.

Maxim istoric în Siberia

Toate aceste lucruri au ajuns să afecteze și cel mai îndepărtat colț de lume, și anume Siberia, unde un val de căldură a inceput să apară între 23 și 30 noiembrie, apoi a crescut tot mai mult în temperatură, inclusiv zilele acestea, având în vedere că ne aflăm în luna decembrie, lună în care ar fi trebuit să avem temperaturi scăzute și zăpadă cam pe tot teritoriul țării. Acest fenomen ar putea influența temperaturile pe care europenii le vor simți iarna aceasta.

Cresc temperaturile din stratosferă cu 40 de grade

În toată această perioadă, de la începutul fenomenului și până acum, în această zonă înghețată, temperaturile din stratosferă au crescut vertiginos,  acestea crescând până la temperatura de 40 de grade Celsius, iar tot acest val de căldură s-a propagat în tot sectorul european. Acest val a început să își facă simțită prezența în aproximativ o săptămână de la momentul zero și a crescut, ulterior, gradual, datorită diferențelor de presiune atmosferică, conform severe-weather.eu. Conform explicațiilor date de specialiști,  procesul de încălzire a stratosferei începe de obicei de jos în sus și este apoi amplificat, eliberând energie termică și încălzind straturile superioare ale stratosferei, slăbind astfel puterea vortexului polar. Acest fenomen a dus la încălzirea stratosferei din zona Siberiei cu până la 40°C în doar câteva zile.

Cum afectează vremea din Europa

Toate aceste dereglări se datorează poluării, iar la nivel european toate aceste modificări se vor resimți prin lipsa precipitațiilor sub formă de ninsoare, prin temperaturi mult mai ridicate, față de perioada în care ne aflăm. În concluzie au loc masive perturbări ale echilibrului ecologic. Dacă nu vom lua măsuri urgente în cel mai scurt timp vom ajunge cu toții refugiați ecologici. Semnale de alarmă au fost trase de multă vreme, din păcate cei în măsură să facă ceva pentru salvarea noastră, a tuturor, fac foarte puțin. Cercetătorii au identificat câteva soluții de conservare a vieții în lumea pe care o împărțim cu toți. Cel mai important pas pentru următorii 20-30 de ani (deja ne aflăm în ceasul al 12-lea), ar fi reducerea masivă a emisiilor de CO2, astfel încât în anul 2050 acestea să fie negative, prin extragerea, sechestrarea, depozitarea și fixarea CO2 din atmosferă în sol sau pe fundul mării (cercetătorii au găsit soluții pentru acest lucru și ele deja sunt implementate simultan în multe zone de pe glob prin intermediul persoanelor dispuse să facă acest lucru).