Materia pe care Mihai Eminescu o ura, la şcoală. 10 lucruri inedite despre marele poet român
Pe 15 ianuarie 2024 s-au împlinit 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. A fost considerat cel mai mare poet român al tuturor timpurilor. În urma sa a lăsat opere de referință în literatura română, precum „Luceafărul”, „Ce te legeni”, sau „O, rămâi”, dar puțini știu detalii din viața lui personală. Ce materie ura poetul la școală?
Mihai Eminescu iubea româna, dar ura matematica
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani. El a fost considerat drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Poeziile sale sunt recitate și astăzi, iar multe sunt incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat
Pe lângă poemele sale celebre, multe lucruri despre Eminescu nu sunt așa cunoscute. Deși avea o memorie de invidiat, el nu a suportat niciodată matematica, fiind o materie pe care nu o agrea deloc la școală.
„N-ajunsesem nici la vârsta de douăzeci de ani să ştiu tabla pitagoreică, tocmai pentru că nu se pusese în joc judecata, ci memoria! Şi, deşi aveam o memorie fenomenală, numere nu puteam învăţa deloc pe de rost, întrucât îmi intrase în cap ideea că matematicile sunt ştiintele cele mai grele de pe faţa pamantului”, se menţionează în opera „Viaţa lui Mihai Eminescu”, de George Calinescu.
După ce a terminat școala, Eminescu i-a cerut lui Maiorescu să intre la o mănăstire din Bucureşti. Poetul voia să se călugărească.
„Foarte excitat, sentiment al personalităţii exagerat, vrea să se călugărească, dar să rămână în Bucureşti”, scria eminescologul Theodor Codreanu în lucrarea sa „Eminescu şi mistica nebuniei”.
A murit în 1889
Mihai Eminescu s-a stins din viață pe 15 iunie 1889, la 4.00 dimineaţa, în Sanatoriul de Boli Mintale al Doctorului Şuţu, de pe strada Plantelor din Bucureşti. Poetul a decedat pe un pat metalic de spital, iar înainte de a muri a cerut un pahar cu lapte. Avea doar 39 de ani când a decedat. „Sunt năruit”, acestea fiind ultimele sale cuvinte.
Se pare că prozatorul român ar fi fost victima unui caz de malpraxis. În ultimele luni de viață, lui Eminescu i-a fost administrat intravenos clorură de mercur, în casa de sănătate a lui Alexandru Șuțu, astfel că aceasta este cauza stopului cardiac, ce i-a provocat, într-un final, moartea.