Măsuri de austeritate, luate de Guvern. Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor
Pensii și salarii. Măsuri de austeritate, luate de Guvern pentru a acoperi gaura financiară provocată de pandemie.
Măsuri de austeritate, luate de Guvern. Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor
Ludovic Orban este obligat să vină cu măsuri de austeritate pentru a acoperi gaura financiară provocată de criza sanitară. Liderii liberali i-au transmis să nu se atingă de bugetari dacă vrea ca PNL să nu aibă aceeași soartă PDL. Așadar, pensiile nu vor mai fi mărite cu 40%, dublarea alocațiilor va fi din nou amânată, iar demnitarii vor avea salariile tăiate. Surse politice, citate de Adevărul, susțin că bugetarii vor fi cel mai puțin afectați.
Șomaj tehnic pentru o parte dintre angajații la stat
Bugetarii vor munci numai jumătate de lună. Ei vor primi salariul întreg pentru cele 15 zile lucrate, iar pentru celelalte 15 zile în care vor sta acasă vor primi 75% din salariul brut de încadrare. Măsura se va întinde numai pe timpul stării de urgență (lunile aprilie și mai). De la 1 iunie, urmează să revină la normal. Nu se va aplica pentru militari, poliţişti, medici, personalul medical şi profesori, care vor rămâne cu salariile neatinse.
Tăieri pentru demnitari
Guvernul va adopta încă o ordonanță de urgență dedicată demnitarilor. Parlamentarii și miniștrii vor avea salariul redus cu 25%. Cifra nu este încă stabilită. „Se mai negociază procentul, pentru că există unele nemulţumiri. Spre exemplu, angajaţii din ministrul Sănătăţii lucrează foarte mult în această perioadă, ar fi nedrept să aibă salariul tăiat.
Nu vă ascund că şi în rândul parlamentarilor au fost vociferări. Senatorii şi deputaţii ar prefera mai degrabă sistemul donaţiilor”, explică surse din Executiv, citate de publicația numită.
Pensiile speciale rămân în picioare
Parlamentul lucrează, pentru moment, de la distanță, iar zilele viitoare va intra în vacanța de Paști, așa că șansele ca pensiile speciale să fie impozitate sunt mici. Până la toamnă, însă, este posibil ca acestea să fie eliminate prin lege.
Pensiile nu mai cresc
O indexare a pensiilor cu 40%, precum a lăsat moștenire PSD, este imposibilă, susțin sursele citate, însă premierul insistă ca acestea să fie totuși mărite cu 15%.
Dublarea alocațiilor se amână
Conform proiectului, copiii sub doi ani vor pimi o alocație de 600 de lei, iar cei peste doi ani de 300 de lei până la vârsta de 18 ani. Guvernul amână din nou intrarea în vigoare a legii, nedispunând de bani.