Măștile care ne vor scăpa de pandemie. Cum vor ucide ele virusul, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
18 11. 2020

Afacerile cu măști de protecție au explodat, în această perioadă. Și nu vorbim doar de România, ci la nivel mondial. Recent o Universitate din Anglia a anunțat că au creat un nou tip de măști de protecție.

Afacerile cu măști de protecție în plină dezvoltare

Noile măști de protecție sunt făcute de un om de știință al Universității Nottingham Trent. Conform acestuia ar putea fi disponibile încă din decembrie 2020. În timp ce măștile de proecție au fost odinioară rare, acestea sunt acum obligatorii în mai multe țări, precum și în Marea Britanie.

Recent au fost dezvoltate noi tipuri de măști de protecție antivirale care pot ucide viruși, inclusiv Covid-19 și gripa la contact. Măștile de protecți clasice au un design cu trei straturi, această mască are cinci straturi, inclusiv un strat antiviral din nano-cupru. Cuprul are ioni care sunt emiși odată ce intră în contact cu un virus, determinând moartea virusului și oprirea reproducerii.

Afacerile cu măști de protecție în plină dezvoltare

”S-a dovedit că masca pe care am dezvoltat-o inactivează virușii la contact. Stratul antiviral ucide virusul care a fost blocat de straturile filtrante.”, a declarat Dr. Gareth Cave, proiectantul măștii.

Măști mai bune sau doar fuga după bani

Dr. Gareth Cave a mai spus că provocarea cu măștile de tip chirurgical convențional este că acestea blochează doar virusul să intre sau să iasă din mască. Aceste măști de protecție, clasice, nu au un mecanism activ care să-l omoare după ce este prins în mască. Noua mască antivirală a fost concepută pentru a utiliza tehnologia de barieră existentă și a o combina cu nanotehnologia. Inovația, mai spune specialistul, ajută la omorârea virusului odată ce este prins între straturilor noilor măști de protecție.

”Am adăugat stratul de barieră pe ambele părți ale măștii, astfel încât nu numai că protejează purtătorul, ci și pe cei din jur. Prin uciderea virusului la contact, înseamnă, de asemenea, că masca de față utilizată poate fi aruncată, după folosire, în siguranță și nu poate fi o sursă potențială de transfer pasiv.”, mai spune Dr. Gareth Cave.

În timpul testelor,noile măști de protercție, s-au dovedit a fi capabile să omoare peste 90% din coronavirus și virusurile gripale. Testele au fost făcute pe parcursul a șapte ore și au o eficiență de filtrare de 99,98%.

Se așteaptă ca noile măști de protcție să intre în producție luna aceasta și vor fi disponibile comercial din decembrie pentru cei din asistența medicală, transport și serviciile alimentare. Deocamdată cercetătorii nu au spus în mod explicit cât vor costa măștile.

Dar au declarat că noile măști vor fi în concordanță cu prețurile actuale ale măștii de tip IIR. Acest tip de măști, în Marea Britanie, se vând cu amănuntul la aproximativ 10 lire sterline pentru o cutie de 50 bucăți.