Mărturii terifiante ale pompierilor care au asistat la stingerea incendiului de la Spitalul din Constanța: „Nu mai aveau aer, erau speriaţi, nu puteau să se mişte”

de: Rosu Ioana
04 10. 2021

Drama petrecută vineri la Constanța nu este nici prima și, din păcate, nu va fi nici ultima. Pompierii care au intervenit pentru stingerea incendiului izbucnit în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase au dezvăluit cu mare greutate momentele de groază trăite acei oameni care își priveau moartea cu ochii. Chemați pentru a oferi declarații în anchetă, mai mulți salvatori au explicat cum s-au desfășurat operațiunile de salvare, dar mai ales, au explicat cum au reacționat pacienții în momentele îm care urmau să fie salvați.

Ultimele dorințe ale pacienților în fața morții

În urma tragediei de la Constanța, șapte persoane și-au pierdut viața într-un mod înfiorător, după ce secția ATI a luat foc. La fața locului se aflau șapte femei și trei bărbați, cei din urmă reușind să sară pe geam și să se salveze. Din păcate, cele șapte paciente imobilizate la pat au murit arse sau intoxicate cu fum.

La scurt timp după izbucnirea incendiului, medici și pompieri au intervenit pentru scoaterea pacienților din terapie și din saloanele care se aflau în pericol. Din păcate, aceste scene de groază i-au marcat pe salvatori, povestind ulterior cu groază sentimentele neputinței trăite în acele momente.

„În acele momente ce poţi să simţi, decât sentimentul de panică, probabil este unul firesc, este primul care se instalează, dar totodată te gândeşti că eşti responsabil pentru viaţa pacienţilor a colegilor. Primul gând a fost că toţi pacienţii trebuie evacuaţi”, a transmis Dr. Ana Maria Iancu.

De asemenea, colonelul Dan Constantinescu de la ISU Dobrogea, cel care a condus primul echipaj de pompieri ajuns la spital, a povestit reacțiile disperate și înfricoșate ale pacienților atunci când au realizat că au șansa să scape cu viață din acel infern.

Erau în paturi, ne cereau să le scoatem, unii cereau bunurile personale, alţii voiau oxigen, probabil erau în atac de panică. Într-una dintre camere a ieşit o flacără mai puternică exact când acţionam noi”, a dezvăluit acesta.

„Era foarte mult fum și persoane la geam”

În continuare, mai mulți pompieri au povestit clipele de groază și emoțiile prin care au trecut, până la evacuarea pacienților din calea pericolului. Dumitru Constantin, ISU Dobrogea a povestit că în saloane erau temperature insportabile, iar în plus, în momentul lichidării incendiului s-au produs și mici deflagrații.

„Era o temperatură foarte înaltă, iar noi am trecut direct la stingere. Am pătruns în două încăperi, erau depozitate materiale sanitare, s-au produs şi mici deflagraţii în momentul când noi acţionam.”, a explicat acesta.

Nicușor Sandu, ISU Dobrogea, a descris profilul pacienților, majoritatea fiind înaintați în vârstă, bolnavi și neajutorați: „Era foarte mult fum, persoane la geam, nu mai aveau aer, erau speriaţi, nu puteau să se mişte, erau şi mai înaintaţi în vârstă.”

Pentru ca ancheta să fie una eficientă, iar cauza producerii incendiului să fie cât mai rapid descoperită, anchetatorii au apelat la serviciile specialiştilor de la Institutul de cercetare pentru securitate minieră şi protecţie anti-explozivă – Insemex, pentru efectuarea unor teste şi măsurători de specialitate. Potrivit ultimelor infirmații, probele extrase de aceștia trebuie curăţate şi analizate.

„Încercăm să stabilim care a fost sursa, care a fost traseul de propagare a incendiului şi încercăm să ne lămurim şi la condiţiile propagării incendiului. Poate să fie o greşeală umană, poate să fie un defect”, a explicat Zafer Sadac, procuror criminalist.