Mărturia dureroasă a surorii băiatului decedat la spitalul din Târgu-Jiu: „L-am implorat acolo când am fost cu copilul!”

de: Andrei Simion
14 11. 2024

Bianca, sora adolescentului care și-a pierdut viața din cauza unei peritonite netratate, a relatat la Digi24 experiența cutremurătoare prin care a trecut la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu.

Ea a povestit cum, disperată, l-a rugat pe chirurg să-l opereze pe fratele ei, însă medicul a refuzat, motivând că nu are competențe pediatrice.

„L-am implorat acolo când am fost cu copilul, după ce făcuse criza, l-am implorat: «Vă rog frumos, băgați-mi copilul în operație, operați-mi copilul, vă rog eu frumos»,” a spus Bianca.

Medicul ar fi recomandat transferul băiatului la un alt spital, dar între timp, adolescentul a pierdut lupta pentru viață.

Bianca a mai povestit că o asistentă din spital părea să înțeleagă gravitatea situației și îi transmitea, prin gesturi, că băiatul este în pericol: „Era o asistentă acolo care plângea. Se ducea și se pitula și plângea și parcă îmi spunea din ochi: «Ia copilul, fă ceva că aici moare».”

„Nu avea părinți influenți”: reacția primarului din Târgu-Jiu

Primarul Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, a comentat cazul tragic, subliniind lipsa unui suport din partea sistemului, mai ales că băiatul nu avea „părinți influenți” care să intervină.

„Acel copil nu a avut șansa pe care poate copiii unora dintre noi o au, să aibă părinți influenți, să aibă oameni care să poată să pună de îndată mâna pe telefon. Sunt șocat de tot ceea ce s-a întâmplat,” a declarat Romanescu, subliniind dificultatea de a obține asistență medicală adecvată fără sprijin sau relații.

Medicul, acuzat de malpraxis pentru refuzul de a interveni

Medicul chirurg a refuzat să opereze, de teamă că băiatul ar putea să moară pe masa de operație și că va fi acuzat de malpraxis. Potrivit legii, însă, fiind o urgență medicală, medicul ar fi trebuit să intervină pentru salvarea pacientului, chiar și fără competențe pediatrice.

Din păcate, adolescentul a murit așteptând o ambulanță care să-l transporte la un spital din Craiova, iar Bianca susține că, la medicina legală, i s-a sugerat să nu vorbească despre ce s-a întâmplat:

„Când am intrat acolo, mi-au spus că ar fi bine să știm doar noi, că e mai bine pentru toată lumea să știm doar noi acolo în interior.”

Managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, Dumitru Vienescu, a precizat că legea impune ca urgențele să fie tratate chiar și în lipsa unor linii de gardă pediatrice:

„Trebuie asigurate urgențele prin linia de gardă de chirurgie generală, pentru că noi nu avem linie de gardă de chirurgie pediatrică, însă dacă sunt urgențe trebuie rezolvate.”

Sancțiuni și anchete: reacția autorităților și a Colegiului Medicilor

După această tragedie, Direcția de Sănătate Publică Gorj a amendat chirurgul și medicul de gardă, fiecare cu câte 3.000 de lei. Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, a declarat:

„Este regretabil ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. În urma controlului s-au aplicat două sancțiuni contravenționale în cuantum de 3.000 lei pentru fiecare.”

Conducerea Colegiului Medicilor din România a cerut o anchetă serioasă, subliniind că acest incident aduce prejudicii grave profesiei medicale:

„Această situație aduce grave prejudicii profesiei medicale şi cere o anchetă care să clarifice circumstanțele care au cauzat această tragedie, fără antepronunțare, cu maxim profesionalism şi responsabilitate.”