Martoră de la Matei Balș, dezvăluiri șocante despre incendiu: ”Pacienții țipau! S-a auzit o bubuitură, ziceai că e bombă!”
Drama din această de la Spitalul ”Matei Balș” vine să demonstreze, încă odată, proasta infrastructură din spitalele românești. Într-un astfel de spital, dotat la nivel european, lipsa căldurii a dus la gesturi extreme. Primele informații spun că incendiul ar fi fost declanșat de o aerotermă, într-unul din saloanele spitalului. Martorii vorbesc îngroziți de ceea ce s-a întâmplat în această dimineață.
Incendiul de la Matei Balș, momente de groază
Primele date arată că patru persoane au decedat, trei dintre ele fiind carbonizate, iar alți 102 pacienți din clădirea care a luat foc, au fost transferați către alte spitale din capitală. Se pare că la nivelul Primărie Capitalei fuseseră anunțate problemele cu căldura și lipsa apei calde din spital, de către unul dintre medici, anume Adrian Marinescu.
Medicul declară că a transmis avertismentul lui Nicușor Dan. Medicul susținea că prezența unor surse de căldură în preajma pacienților conectați la oxigen poate reprezenta un risc major. Din păcate evenimentele din această dimineață au dovedit că cele sesizate de medic s-au adeverit. Printre martorii incendiului, au fost și locatarii din aproprierea spitalului, unul din martori văzând și auzind tot ceea ce s-a întâmplat la ”Matei Balș”, în această dimineață.
”Am auzit gălăgie, au strigat! Dacă eu de la 5 m-am sculat și nu am mai putut să dorm… A fost o bubuitură tare de tot, ziceai că e bombă. Am văzut numai fum la parter.
Toată curtea noastră era plină de fum. M-am dus și m-am uitat! Au fost și pacienți răniți grav, au fost și morți. Pacienții țipau săracii“, a punctat unul din martori, care locuiește lângă spital, celor de la Antena 3.
Mărturia pacientului care a sunat la 112
Incendiul care a avut loc vineri dimineața, la orele 5, în cadrul institutului Matei Balș din București, a fost anunțat la 112 de un pacient. Acesta a mărturisit că explozia a fost produsă de tuburi de oxigen.
”Au făcut explozie niște tuburi de oxigen… Dacă îl atingi cu grăsime face explozie. Ăla trebuie pus în cameră separată. Eu eram în salonul 66, la parter, dar noroc că nu am fost așa aproape.
Eu am dat telefon la pompieri și am sărit pe balcon, pentru că era fum acolo ca la balamuc. Era fum cât cuprinde, cât 10 locomotive cu abur!
Și pompierii s-au mișcat încet, am și țipat la ei, bagă furtunul! Se uitau la furtunul ăla. Bagă măi, vino cu un stingător, ce stai să te uiți? Eu am sărit pe geam, pe balcon! Acum sunt bine, mulțumesc!”, a declarat pacientul pentru Antena 3.
Brancardierii spitalului susțin că, de fapt, incendiul ar fi pornit de la alt pacient. Acesta și-ar fi dat jos masca de oxigen. Lângă el s-ar fi aflat o tabletă, cablu de încărcare și rezervorul de oxigen. Conform sursei citate, ar fi apărut un scurt la priza în care pacientul avea încărcătorul.
”Nu au fost probleme cu căldura”
În această dimineață, la ”Matei Balș” a fost activat Planul Roșu, astfel că 102 pacienți au fost transferați către alte spitale din București. Prezenți la fața locului, oficiali de la UPU și Ministerul Sănătății declarau că se va face o anchetă amănunțită și rapidă pentru a afla cauzele. Prezent la fața locului a fost și profesorul Streinu-Cercel, fostul mananger al spitalului. Deși au fost reclamate probleme cu lipsa agentului termic și a apei calde, fostul manager declara că nu au fost probleme cu căldura.
„În toată clădirea respectivă au fost internați pacienți cu COVID-19 în stare medie-severă, deci dependenți de oxigen. Toate camerele au suplimentare de oxigen printr-un sistem nou pus la punct și făcut după toate criteriile. Nu știm de la ce a pornit acest incendiu. În ultima perioada nu au fost probleme cu căldura.
Mai mult, noi suntem într-un plin proces de a ne pune propriile noastre centrale, dar probleme cu căldura nu au fost. Instalațiile au fost verificate ultima dată în noiembrie iar instalația de oxigen care a fost refăcută în totalitate este din noiembrie – decembrie și chiar luna ianuarie. Practic revizuirile au fost făcute în mod constant.”, a declarat Strinu-Cercel în această dimineață.