Marius Budăi, anunțul momentului despre creșterea salariului minim. Ce trebuie să știe toți angajații

de: Rosu Ioana
18 04. 2023

În contextul discuțiilor privind anumite majorări de salarii și pensii, ministrul Muncii a fost întrebat ce se va întâmpla cu salariul minim, actualmente insuficient pentru marea majoritate, având în vedere inflația uriașă din România. Marius Budăi a vorbit despre posibilitatea ca valoarea brută a acestuia să ajungă la 3.500 de lei. Când ar putea beneficia angajații de mărire?

Marius Budăi, reținut în declarații?

Ministrul Muncii a fost invitat în cadrul unei emisiuni, acolo unde a fost întrebat dacă salariul minim pe economie va crește la începutul anului viitor.

Oficialul nu s-a aventurat în promisiuni și declarații nerealiste, preferând să aștepte un moment în care lucrurile vor fi mai clare din acest punct de vedere. Mai mult, ministrul a lăudat creșterea cu 450 de lei de anul acesta, menționând că 200 dintre aceștia nu sunt taxați.

„Din păcate, nu suntem într-o perioadă în care să dăm mesaje extrem de clare fără a greşi şi eu o să mă feresc să fac acest lucru. Anul acesta, la 1 ianuarie a fost un salt mare de 450 lei pentru salariul minim. A înţeles şi Guvernul să participe la acest salt şi 200 lei nu sunt taxaţi”, a afirmat Budăi, la Antena 3.

Marius Budăi a declarat că există discuții permanente cu colegii din coaliție și cu cei din sindicate, însă acesta preferă să ia decizii corecte în urma unor discuții realiste, bine gândite, pentru a nu strica ceea ce funcționează bine acum.

„Avem discuţii cu partenerii sociali şi o asemenea decizie nu se iau decât la masa dialogului, cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi Guvernul la mijloc, ca un mediator ce trebuie să fie.

Însă toate aceste lucruri câteodată există o vorbă în România care spune că ‘mai binele este duşmanul binelui’. Trebuie să vedem ce ne dorim, să avem discuţii clare şi oneste cu mediul de afaceri astfel încât să nu dezechilibrăm ceea ce avem bun acum”, a adăugat el.

Salariu minim brut de 4.000 de lei în ianuarie 2024?

Ministrul Muncii a fost întrebat dacă o mărire de până la 4.000 de lei pe lună brut ar fi pertinentă, începând cu 2024, având în vedere că de la 1 ianuarie 2023, salariul minim a fost majorat la 3.000 de lei brut, de la 2.550 lei, în contextul inflației, dintre care 200 de lei nu sunt taxați.

Marius Budăi nu a vrut nici de data aceasta să se pronunțe cu o anumită sumă, acesta dând speranțe cu privire la o majorare, încă nestabilită.

„Eu o să mă feresc să dau cifre şi informaţii care nu sunt clare, discutate îndelunj în coaliţie şi cu partenerii sociali, pentru că nu este corect. Însă discuţiile sunt pentru a avea o nouă creştere a salariului minim, fie la început de an, fie vedem când, dar să avem o predictibilitate pentru mediul de afaceri, dar şi ţinând cont de puterea de cumpărare a celor care lucrează pe salariul minim”, a afirmat acesta.