Marele regret al Deliei Budeanu. Ce profesie ar fi ales dacă nu ar fi intrat în televiziune: ”Tata nu a vrut!”

de: Violeta Badea
20 10. 2024

Delia Budeanu a fost una dintre cele mai respectate și admirate crainice ale Televiziunii Române, activând aproape trei decenii în acest domeniu. Însă, în spatele carierei sale de succes, Delia Budeanu ascundea un mare regret: nu a urmat cariera la care visa din copilărie. Vocea sa splendidă i-ar fi putut aduce o carieră în operă, însă tatăl ei s-a opus cu vehemență.

Visul neîmplinit al Deliei Budeanu

Deși s-a impus ca o figură legendară a televiziunii, Delia Budeanu a avut un alt vis încă din tinerețe – să devină cântăreață de operă. Cu o voce considerată ”splendidă” de un mare profesor de canto din București, ea ar fi avut toate șansele să strălucească pe marile scene.

”Vei fi a doua Melba!”, i-a spus acesta, potrivit adevărul.ro, referindu-se la celebra soprană australiană, Nellie Melba.

Însă, decizia tatălui ei a fost fermă: nu a vrut ca fiica lui să devină artistă, crezând că această carieră avea o conotație peiorativă în acele vremuri.

Deși Delia Budeanu a încercat să urmeze cursurile de canto mai târziu, salariul mic de la televiziune a fost un obstacol major.

”Nu puteam să-mi plătesc cursurile. Ăsta a fost adevăratul meu vis: să fac canto, operă, să intru în muzică”, a mărturisit ea.

Tatăl, figura esențială din viața sa

Delia Budeanu a recunoscut în repetate rânduri că tatăl ei a fost figura care i-a influențat cel mai mult destinul. În ciuda faptului că i-a împiedicat cariera în operă, el i-a oferit o ”zestre genetică uimitoare” și o forță interioară excepțională.

”Tata mi-a dat o bogăție incredibilă. Era de o mare forță și vitalitate, trăind într-o stare de sănătate perfectă până la sfârșitul vieții. Părinții îți lasă o avere, și această moștenire m-a ajutat să rămân puternică”, a spus Delia Budeanu, amintindu-și cu drag de învățăturile sale.

Această influență a părinților a fost resimțită în tot parcursul carierei sale, ajutând-o să se mențină echilibrată și dedicată în fața provocărilor și a succesului obținut în televiziune.

Citește și A murit Delia Budeanu, cea mai cunoscută prezentatoare TV din România. Fosta crainică TVR avea 78 de ani!

Prețul frumuseții în perioada comunistă

Delia Budeanu nu a fost doar o femeie inteligentă și profesionistă, ci și una de o frumusețe răpitoare. Însă, în perioada comunistă, frumusețea sa a fost adesea privită ca un dezavantaj.

”Frumusețea e cu dus și-ntors. Oamenii, în special femeile, nu pot accepta că cineva poate fi atât frumos, cât și inteligent”, declara ea.

În ciuda acestui fapt, Delia Budeanu a reușit să își facă un nume prin talentul și dedicarea ei, devenind un model de eleganță și profesionalism.

Totuși, povestea ei arată că, în spatele succesului, a existat un vis neîmplinit și o luptă interioară cu limitele impuse de familie și societate. Delia Budeanu a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, lăsând în urmă o moștenire greu de egalat în televiziunea românească.

Citește și Când și unde va fi înmormântată Delia Budeanu. Mesajul lui Marius Tucă: ”Plecarea ei lasă un gol imens în sufletele noastre”!