Marea gafă comisă de Simona Halep în scandalul de dopaj. Ce a omis să spună și cum s-a justificat la audieri

de: Beatrice Dumitru
15 09. 2023

Simona Halep a primit o suspendare de patru ani după ce a fost depistată pozitiv. Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis a publicat motivarea în cazul de dopaj și a ieșit la iveală o gafă majoră pe care a făcut-o sportiva. Despre ce este vorba.

Eroarea făcută de Simona Halep

ITIA a publicat un dosar de 126 de pagini în cazul Simonei Halep, în care se prezită întreaga desfășurare a procesului de la Tribunalul Sport Resolutions. Apărarea tenismenei a susținut că sportiva nu s-a dopat cu bună știință, ci că substanța interzisă a ajuns în corpul ei prin intermediul unui supliment alimentar contaminat.

În motivarea ITIA, se mai arată că Simona Halep a făcut o greșeală majoră. Ea nu a declarat că a consumat colagen, suplimentul contaminat, nici în august 2022, dar nici la o discuție oficială cu reprezentanții ITIA care a avut loc în octombrie 2022. La audierile de pe 28 și 29 iunie, la tribualul Sport Resolutions, fostul lider mondial a precizat că a omis să spună despre supliment pentru că a uitat.

„Observăm că doamna Halep nu a dezvăluit suplimentul Keto MCT pe Formularul de Control al Dopajului („DCF”) pentru testul său de urină din 29 august 2022. De asemenea, ea nu l-a menționat nici în interviul său din 26 octombrie 2022, cu ITIA.

În cadrul interogatoriului încrucișat avut la audierea din iunie, ea a declarat pentru DCF că a uitat și că, la interviu, probabil, de asemenea, a uitat să îl menționeze. Aceasta a fost clar o neglijență din partea ei, mai ales la interviu, când nevoia de deschidere completă ar fi fost și mai evidentă„, se arată în motivarea dată de ITIA.

Simona Halep a spus cine i-a recomandat suplimentul

Din dosarul publicat de ITIA reise că Simona Halep a dezvăluit în timpul audierilor că nu știa despre acel supliment de colagen și a verificat personal și alături de echipa ei dacă acesta conține vreo substanță interzisă. Și pentru că nu era nimic în neregulă, a început să îl consume regulat, înainte de US Open.

Citește și: Răzbunarea Simonei Halep: gestul făcut de marea sportivă pe rețelele sociale, după aflarea verdictului în cazul de dopaj

Fostul lider mondial a mai mărturisit că persoana care i-a recomandat să întroducă în nutriția ei suplimentul de colagen este fizioterapeuta Candice Gohier, cu care lucra de la începutul colabărării cu Patrick Mouratoglou. Dar și antrenorul său a asigurat-o ca produsul este sigur de folosit.

”Candice Gohier i-a recomandat Simonei trei produse de la un furnizor, pentru a-i înlocui băutura cu electroliți, băutura de recuperare și Keto MCT. Halep nu auzise înainte de acele suplimente. A întrebat dacă Gohier le-a verificat și i s-a răspuns că da.

De asemenea, Halep și Gohier au verificat împreună recipientul și au observat că nu există nicio substanță interzistă pe lista de ingrediente. Halep a verificat și cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele trei produse sunt sigure de folosit, din moment ce pe etichetă nu erau listate nicio substanță interzisă și nu păreau să fie riscante„, mai apare în dosarul ITIA.

ITIA a vrut să-i ia banii și trofeele Simonei Halep

Pe lângă suspendare, ITIA a vrut să o pedepsească și mai rău pe Simona Halep și a cerut să i se retragă trofeele obținute din momentul în care pașaportul biologic a început să prezinte neregularități, în perioada 8 martie 2022 și până pe 7 octombrie 2022. De asemenea, a vrut să o lase și fără bani.

În intervalul incriminat, ea a câștigat 1.914.002 dolari și a ridicat trofeul la Rogers Cup, ediție organizată la Toronto. Însă tribunalul nu a admis cererile ITIA și a decis să îi anuleze doar rezultatele de la US Open 2022

Citește și: Ilie Năstase o desființează pe Serena Williams după ironia la adresa Simonei Halep: ”Să admită că au prins-o și pe ea”

Simona Halep a fost suspendată patru ani de tribunalul Sport Resolutions, dar decizia nu este definitivă. Dubla campioană de Grand Slam a anunțat că face apel la TAS pentru contestarea pedepsei. Ea ar putea reveni pe teren pe 6 octombrie 2026, dacă se va menține această decizie.